Pravda o tom, zda se můžete mazat loňským opalovacím krémem

Oblečení, nabíječky na telefon a tablet už máte, stejně jako cestovní doklady. Teď už jen zbývá do kufru přihodit opalovací krém. Jejda, je staršího data. Jak moc to vadí? Iluze si nedělejte!

Opalovací krémy stojí nemalé peníze, takže je mnoho lidí používá i po datu spotřeby, kterou odborníci stanovili na 6 až 12 měsíců. Dobře to ale není. Opalovací krémy z loňského léta už nemají ochranné vlastnosti, neboť jsou často nabité emulgátory a dalšími složkami, které se určitě mohou zkazit. Nehledě na to, že hodně dělá i skladování (1).

Když vás je na dece o jednoho víc  

Opalovací krém by měl být uchováván na chladném a tmavém místě, to proto, aby byla zachována jeho stabilita a účinnost. Přímé sluneční světlo a teplo totiž rozkládá jeho ochranné molekuly proti UV záření, z čehož vyplývá, že opalovací krém nepatří na deku, na které se sluníte – zajistěte mu vhodnější podmínky a minimálně jej zabalte do ručníku (1).

Jak poznáte, že je něco špatně?

Zkontrolujte texturu a barvu kapičky. Opalovací krémy s prošlou dobou použitelnosti mají tendenci se oddělovat nebo vypadat hrudkovitě, obvykle mají žlutý nebo hnědý nádech z oxidace. Pokud váš SPF dokonce zapáchá a žlukne, je to také špatné znamení. Takže ano, loňský krém použít můžete, ale nikdo vám nezaručí, že bude účinný. Je tak bezpečnější opětovně vyrazit do drogerie a investovat do nového balení. (To staré využijte maximálně k promazání suchých pat.) (2)

V zimě, v létě, kdykoli

Opalovací krémy se používají k ochraně kůže, preventivně předcházejí spálení pokožky a zabraňují jejímu předčasnému stárnutí. Opalovací krémy také pomáhají snižovat riziko rakoviny kůže a pracují na tom, aby se UV záření nedostalo do hlubších vrstev pokožky. Pakliže najdete nějaký neotevřený „kus“, navíc se smazanou etiketou, je základem pamatovat si den nákupu a přihlédnout k obvyklé době použitelnosti. Vždy proveďte čichový test a opět zkontrolujte texturu krému. Zároveň myslete na to, že žádný opalovací krém neposkytuje celodenní ochranu před UV zářením. Z tohoto důvodu se nanášení každé dvě hodiny považuje za ideální (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6978633/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat