Při menstruaci se vyhýbejte konzumaci energetických nápojů

Energetické nápoje se staly oblíbené hlavně u lidí, kteří hledají rychlou vzpruhu a zvýšenou bdělost. Odborníci však varují, že je jejich zvýšená konzumace škodlivá, proto doporučují nepít je častěji než dvakrát týdně. Vyhýbat by se jim ovšem měly i menstruující ženy.

V průběhu poslední dekády bylo používání energetických nápojů vyhodnoceno jako potenciálně nebezpečné, a to kvůli jejich vnímané silné koncentraci kofeinu a jiných látek, jako je taurin, guarana a L-karnitin. Kromě toho je celosvětově hlášeno velké množství intoxikací energetickými nápoji, včetně případů záchvatů a srdeční arytmie (1). S nadměrnou konzumací energetických nápojů se však spojuje i riziko depresí, obezity a kazivosti zubů. Nyní se ukázalo, že tyhle „zázračné plechovky“ zároveň mají negativní vliv na zdraví žen, zejména během jejich menstruačního cyklu. Tohle jsou důvody.

„Energeťáky“ ovlivňují hormony

Během menstruace v ženském těle dochází k výrazným hormonálním výkyvům, které vedou ke změnám nálad, únavě a křečím. Konzumace energetických nápojů během této doby tyto hormonální výkyvy ještě prohlubuje. Je to zejména proto, že často obsahují vysoké množství kofeinu a cukru. Kofein působí jako stimulant a narušuje přirozené hladiny hormonů, což vede ke zvýšené podrážděnosti a zhoršení symptomů PMS. Obsah cukru se zase podepisuje na výkyvech krevního cukru, čímž trpí nálada i hladina energie (2).

Zesilují menstruační křeče

Některé dámy během menstruace trápí křeče, které se s přísunem energetických povzbuzovadel zesilují. Důvodem je opět vysoký obsah kofeinu, jež může stáhnout krevní cévy a omezit průtok krve. Výsledkem je zvýšené napětí a nepohodlí v břišní oblasti. Kromě toho diuretické vlastnosti kofeinu nahrávají dehydrataci organismu (3).

Narušují spánek

Jedním z běžných účinků energetických nápojů je narušení spánku. Jenže během menstruace je dostatečný odpočinek a kvalitní spánek zásadní. Tělo se potřebuje zotavit a vyrovnat s fyzickými a emocionálními nároky. Platí tedy, že zatímco se energetické nápoje nabízejí jako lákavé řešení v boji proti únavě a nízké energetické hladině, jejich konzumace během menstruace není žádoucí (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714807/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (3) www.academic.oup.com/aje/article/149/6/550/215410?login=false






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat