Při menstruaci se vyhýbejte konzumaci energetických nápojů

Energetické nápoje se staly oblíbené hlavně u lidí, kteří hledají rychlou vzpruhu a zvýšenou bdělost. Odborníci však varují, že je jejich zvýšená konzumace škodlivá, proto doporučují nepít je častěji než dvakrát týdně. Vyhýbat by se jim ovšem měly i menstruující ženy.

V průběhu poslední dekády bylo používání energetických nápojů vyhodnoceno jako potenciálně nebezpečné, a to kvůli jejich vnímané silné koncentraci kofeinu a jiných látek, jako je taurin, guarana a L-karnitin. Kromě toho je celosvětově hlášeno velké množství intoxikací energetickými nápoji, včetně případů záchvatů a srdeční arytmie (1). S nadměrnou konzumací energetických nápojů se však spojuje i riziko depresí, obezity a kazivosti zubů. Nyní se ukázalo, že tyhle „zázračné plechovky“ zároveň mají negativní vliv na zdraví žen, zejména během jejich menstruačního cyklu. Tohle jsou důvody.

„Energeťáky“ ovlivňují hormony

Během menstruace v ženském těle dochází k výrazným hormonálním výkyvům, které vedou ke změnám nálad, únavě a křečím. Konzumace energetických nápojů během této doby tyto hormonální výkyvy ještě prohlubuje. Je to zejména proto, že často obsahují vysoké množství kofeinu a cukru. Kofein působí jako stimulant a narušuje přirozené hladiny hormonů, což vede ke zvýšené podrážděnosti a zhoršení symptomů PMS. Obsah cukru se zase podepisuje na výkyvech krevního cukru, čímž trpí nálada i hladina energie (2).

Zesilují menstruační křeče

Některé dámy během menstruace trápí křeče, které se s přísunem energetických povzbuzovadel zesilují. Důvodem je opět vysoký obsah kofeinu, jež může stáhnout krevní cévy a omezit průtok krve. Výsledkem je zvýšené napětí a nepohodlí v břišní oblasti. Kromě toho diuretické vlastnosti kofeinu nahrávají dehydrataci organismu (3).

Narušují spánek

Jedním z běžných účinků energetických nápojů je narušení spánku. Jenže během menstruace je dostatečný odpočinek a kvalitní spánek zásadní. Tělo se potřebuje zotavit a vyrovnat s fyzickými a emocionálními nároky. Platí tedy, že zatímco se energetické nápoje nabízejí jako lákavé řešení v boji proti únavě a nízké energetické hladině, jejich konzumace během menstruace není žádoucí (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714807/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (3) www.academic.oup.com/aje/article/149/6/550/215410?login=false






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat