Proč vás trápí hypermenorea

Hypermenorea není tak výjimečný stav, jak by se mohlo zdát. Jen se o něm jen zřídka mluví. Ženy, které mají silnou menstruaci, často trpí i dalšími příznaky souvisejícími s menstruací. Jaké jsou příčiny a co pomáhá?

V gynekologii se o silném menstruačním krvácení („hypermenorea“) hovoří tehdy, když je nutné vyměnit tampon nebo vložku do dvou hodin (za normálních okolností stačí výměna každé čtyři hodiny). Běžně ženy za menstruaci ztratí mezi 60 a 80 mililitry krve, u hypermenorey je to většinou přes 80 mililitrů. Asi 9 až 14 žen ze 100 má nadměrné menstruační krvácení, které na jedné straně způsobuje nedostatek železa v důsledku ztráty krve a na druhé straně může zhoršovat typické menstruační potíže (1).

Tyto ženy jsou často také postiženy tzv. menoragií – to je nadměrně dlouhé krvácení, které trvá déle než pět až sedm dní. Příčina je u obou jevů často stejná (2).

Proč vzniká silné menstruační krvácení

Někdy mají dívky silné menstruační krvácení hned od první menstruace, ale mnoho žen jím trpí až mnohem později – například po narození dítěte, po zavedení antikoncepčního tělíska nebo v důsledku hormonálních změn. Nejčastěji dochází ke zvýšenému menstruačnímu krvácení, protože děloha se nemůže správně stáhnout (2). 

Jak poznat silnou menstruaci

Existují tři základní příznaky, které naznačují silnou menstruaci: tampony a vložky běžné velikosti je třeba pravidelně měnit přibližně každé dvě hodiny, během tohoto období žena trpí silnou únavou, netečností a fyzickou slabostí, menstruační krev obsahuje mnoho hustých krevních sraženin (2).

Pozor na anémii

Ženy, které během menstruace nadměrně krvácejí, mohou mít nedostatek železa. K tvorbě nových červených krvinek však tělo potřebuje hodně železa. Pokud je ho málo, dochází k anémii. Červené krvinky transportují kyslík po celém těle – pokud se tento přísun sníží, cítíme se unavení a vyčerpaní. Důsledkem může být také bledost a studené ruce a nohy (2). 

Pomoc pro každodenní život

V závislosti na příčině lze nadměrnou menstruaci léčit. Nezhoubné výrůstky lze například chirurgicky odstranit. Po dohodě s lékařem můžete také užívat léky, které snižují krvácení. Jako možnost se nabízí také odstranění dělohy (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683444/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536910/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat