Nebezpečné krevní sraženiny během menstruace

Pozorujete hrudky nebo krevní sraženiny během menstruace a nyní přemýšlíte, o co jde? Je na čase to odhalit.

Patří to k životu, ale vždy je to nějak nepohodlné: pro mnoho žen je menstruace měsíc co měsíc spíše otravná. A navíc je každý cyklus natolik individuální, že odchylky od naší osobní normy nás mohou snadno znervóznit. Během menstruace se mohou objevit například malé krevní sraženiny. Jaké jsou ale příčiny a mohou být nebezpečné?

Jak se tvoří krevní sraženiny během menstruace?

Abyste pochopily, proč se během menstruace mohou tvořit krevní sraženiny, je důležité vysvětlit, o čem je menstruační krev. Každý měsíc ženské tělo vytváří děložní výstelku, aby se oplodněné vajíčko mohlo implantovat do dělohy. Pokud k oplodnění nedojde, tkáň je opět rozbitá a odmítnutá ve formě periody.

Tělo uvolňuje určité látky, které brání srážení krve, aby mohla normálně viskózní krev snadněji proudit. Při velmi silné menstruaci se může stát, že se neuvolňuje dostatek látek na srážení krve a krevní sraženiny v menstruační krvi nejsou zcela rozpuštěné. Mohou mít hnědou i světle červenou barvu a dosahovat velikosti mezi několika milimetry až čtyřmi centimetry.

Jsou krevní sraženiny nebezpečné?

I když to může být na pohled trochu znepokojivé, krevní sraženiny během menstruace jsou neškodné, pokud se objevují jen příležitostně. Pokud se však pravidelně objevuje silné krvácení a sraženiny nebo krevní sraženiny, může to být příznakem zdravotních problémů.

Pokud je v menstruační krvi více sraženin během menstruace, mohou být kromě obecně silnějších menstruací zodpovědné následující příčiny:

Myomy v děloze

Myomy jsou benigní výrůstky v děloze, které jsou obvykle neškodné. Mohou však způsobit silné krvácení nebo bolest. V případě existujících příznaků mohou postižené ženy po konzultaci s lékařem přijmout protiopatření, například hormonální léčbou nebo si myomy nechat chirurgicky odstranit.

Hormonální změny nebo poruchy 

Hormonální rovnováha je velmi křehká a snadno se vyvede z rovnováhy. Hormonální změny, například během menopauzy, mohou způsobit tvorbu krevních sraženin během menstruace.

Nemoci

Nemoci jako syndrom polycystických ovarií (PCOS) nebo endometrióza mohou také způsobit změněnou menstruaci. Endometrióza je u mnoha žen patrná extrémně silnou bolestí během menstruace a měla by být co nejdříve objasněna lékařem.

Měděné nitroděložní tělísko

Pokud jste si nedávno nechaly zavést měděné nitroděložní tělísko, může to také vést ke vzniku krevních sraženin během menstruace. Zejména v prvních měsících po zavedení se může objevit zánět dělohy. To vytváří děložní sliznici, což zase může vyvolat neobvykle silnou menstruaci.

Potrat

Silné krvácení s čerstvou krví během těhotenství může být možným příznakem potratu. V každém případě byste měly mít okamžitě objasněnou možnou příčinu ztráty krve, i když žádnou sraženinu v krvi neobjevíte.

Kdy je nutné lékařské vyšetření?

Pokud se během menstruace vyskytují pouze občasné krevní sraženiny, není to přímo důvod k obavám. V následujících případech však má smysl promluvit si se svým lékařem:

Krevní sraženiny jsou častější a/nebo větší než normálně.

Krvácení je neobvykle silné (např. vyžaduje, abyste si každou hodinu vyměnily tampon nebo vložku a/nebo abyste kvůli tomu vstávaly v noci).

Krvácení trvá déle než sedm dní.

Obecné znatelné změny vaší "normální" menstruace.

Trpíte krvácením mezi menstruacemi.

Máte podezření, že trpíte hormonálními změnami nebo nemocemi.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118185/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:56
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:49
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat