Cukr náladu nezlepšuje, ale kazí

Osladit si život koblihou, pytlíkem bonbonů nebo čokoládovou tyčinkou? Pokud se domníváte, že vám to zlepší náladu, pravda je taková, že byste měli počítat spíše s jejím zhoršením. Vždyť cukr bývá strůjce depresí!

Ve stresu sáhnout po něčem sladkém, a to s nadějnou vidinou zlepšení nápady? Dnes běžná praxe. I z vědeckých studií vyplývá, že když jsme nervózní, místo zdravých jídel nás více lákají právě sladkosti, od kterých si slibujeme, že nám psychicky udělají dobře (1). Jenže co když je to přesně naopak?

Místo pohody deprese?

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí varuje, že tento zdánlivý nárůst příjemných sladkých prožitků má na duševní rozpoložení spíše negativní dopad, přičemž zhoršuje i zdraví a kvalitu spánku (2). V dlouhodobém horizontu prý může vést dokonce k těžkým depresím (3)! Takže potvrzeno, cukr jako takový nezlepšuje žádný aspekt nálady, což vyplývá i ze studie zveřejněné v magazínu Neuroscience & Biobehavioral Reviews (4). Co s ní ve skutečnosti dělá? A jakým způsobem?

Kyselá stránka sladkého cukříku

Nadměrné množství přidaných cukrů je všeobecně spojováno se zvýšeným krevním tlakem a záněty - a obojí se dává do přímé souvislosti s depresivními stavy. Strava na ně bohatá také způsobuje kolísání hormonů, což vede k emočním výkyvům. Nemluvě o návykových účincích cukru, jež mohou vyvolat něco jako abstinenční syndrom, který je všechno, jen ne veselý (5). Čím více ho tedy člověk přijímá, tím pro psychiku hůře. Jak moc míru jeho konzumace kontrolujete vy?

Nejdřív čti, potom kup!

Ona je ta kontrola vlastně poměrně složitá, protože uvedené ochucovadlo se ukrývá i tam, kde bychom ho nečekali. Nebo snad víte, kolik cukru obsahuje třeba takový kečup, pečivo, ovocný džus, salátový dresink či zdravě vypadající snídaňové cereálie? Věřte, že ho tam není právě málo. Proto vždy kontrolujte složení kupovaných potravin, jejichž nutriční štítky vás mohou dost nemile překvapit. V sázce je vaše duševní pohoda, tak raději nic neriskujte!

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763418308613?via%3Dihub, (2) www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/added-sugars.html, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523125160?via%3Dihub, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763418309175?via%3Dihub, (5) www. journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0094715






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat