Potraviny způsobující doslova vzpouru hormonů

Jak mít hormony v rovnováze a harmonii? Omezte spotřebu červeného masa i zpracovaných potravin, které překypují cukry. Obezřetnost je nutná i u mléka nebo kávy!

Když jsou hormony v klidu a rovnováze, máme všechno, co potřebujeme – dobrou náladu, fungující metabolismus, optimální tělesnou hmotnost, odpovídající kvalitu spánku, čilé libido i pravidelný menstruační cyklus. Pokud se ale hormony vzbouří, nastává hotové peklo. Věřili byste tomu, že k jejich nerovnováze dochází i po konzumaci určitých potravin? Se kterými se mít na pozoru?

Červené maso raději jen výjimečně

Už jste někdy slyšeli o endometrióze? To je stav projevující se chronickými bolestmi v pánevní oblasti, zvýšeným rizikem neplodnosti i velmi silným menstruačním krvácením. V pozadí stojí nadměrná hladina estrogenu, s čím může souviset pravidelná konzumace červeného masa. Alespoň dle závěrů studie z roku 2019 (1). Její poznatky naznačují, že ženy, které toto maso jedí několikrát týdně, mají pravděpodobnost endometriózy o celých 56 procent vyšší.

Zpracované potraviny překypující cukrem

Že cukr neprospívá vůbec ničemu, to je všeobecně známé. Přesto to s ním moderní populace dosti přehání. Jeho nadměrný příjem kromě jiného podporuje i inzulinovou rezistenci, se kterou jde ruku v ruce zase riziko diabetu (2). „Západní strava, která se silně opírá o zpracované potraviny s vysokým podílem přidaných cukrů, negativně neovlivňuje jen hormon inzulin, ale i estrogen, čímž nahrává rakovině prsu i vaječníků,“ vysvětluje americká lékařka a specialistka výživy Frances Largeman-Roth (3). A jak je to tady s nápoji?

Káva i alkohol s mírou

Podle názoru výše jmenované odbornice dokáže na hormonální vzpouru zadělat i káva. Tedy za předpokladu, že denně pijete čtyři až šest šálků. Hodně podobně to prý funguje i s mlékem, které samo o sobě obsahuje hormony, a to včetně prolaktinu, estrogenu, progesteronu a kortikoidů. Je  tedy jasné, že jeho vysoké dávky hladiny hormonů v těle poněkud navýší. Velká výstraha platí i pro alkohol, neboť i ten má na hormonální rovnováhu neblahý vliv.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29870739/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770027/, (3) www.realsimple.com/worst-foods-for-hormone-health-7558543






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat