Otoky nohou zkroťte lymfatickou masáží

Abnormální hromadění tekutin v kotnících a nohou způsobuje otok, kvůli kterému si zase nemůžete obout své oblíbené boty. Co teď? Chce to stimulaci lymfatického systému!

Nadváha, pokročilý věk, těhotenství. Otoky dolních končetin se však mohou objevit i u žen, které užívají estrogen. Dobrou zprávou je, že existuje něco, co působí proti zadržování vody zvýšením krevního oběhu a snížením zánětu v těle. Řeč je o lymfatické masáži.

Co lymfatická masáž vlastně je?

Za objevem lymfatické masáže stojí dánský lékař Emil Vodder a jeho manželka Estrid. Právě tihle dva v roce 1936 po čtyřech letech výzkumu světu předvedli lymfologii, tedy pečlivé pohyby rukou. Jak přesně to funguje? Manipulace sledují přesný průběh lymfatického toku a působí na postižené oblasti se zvyšujícím se tlakem. Tímto způsobem je lymfa tlačena směrem k lymfatické ganglii, což má za následek zlepšení krevního oběhu a zvýšení pocitu blahobytu. Jen to zkuste, žádnou praxi nepotřebujete (1).

Postupy, které nic nestojí

Jednou z možností je suché kartáčování. Samotný postup je velmi jednoduchý: kartáčujte suchou pokožku dlouhými tahy nahoru, počínaje nohama. Pokud máte citlivou pokožku a myslíte si, že je suché kartáčování příliš agresivní, nejprve se namažte olejem nebo pleťovým krémem. Začněte v dolní části těla a opět postupujte směrem nahoru (2).

Nohy vzhůru!

Opření nohou proti zdi je zdaleka nejjednodušší trik pro lymfatickou drenáž. Vše, co musíte udělat, je mít nohy pod správným úhlem. Lehněte si na záda, dolní končetiny vyšvihněte nahoru a mějte na paměti, že musejí zůstat nad vaším srdcem. Tenhle trik zlepšuje krevní oběh snížením tlaku v žilách nohou. V pozici zůstaňte pět až 20 minut, okamžitě se budete cítit lehčí (2).

Zvyšte pitný režim

Pravděpodobně jste během svého života slyšeli nejméně tisíckrát, že dodržovat pitný režim je nesmírně důležité. I když se to může zdát triviální, zvýšený příjem čisté vody ve skutečnosti pomáhá snižovat zadržování vody v těle. Pokud vám čistá voda přijde nudná, zkuste přidat ovoce, jako jsou citrony nebo bobule, a aromatické byliny – kupříkladu mátu či bazalku (2).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Manual_lymphatic_drainage, (2) www.my.clevelandclinic.org/health/treatments/21768-lymphatic-drainage-massage






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat