Potraviny pro zdraví očí odvracejí degeneraci související s věkem

Zrak je důležitý z mnoha důvodů. Jasné vidění nám pomáhá efektivně provádět každodenní úkoly a přispívá k celkové vitalitě. Co ho podporuje? Dobré jídlo! Pokud se chcete vyhnout očním chorobám, jezte ořechy nebo vejce!

Podle studií více než třetina starších dospělých zažívá významnou ztrátu zraku (1), čemuž se ovšem dá zabránit. Na talíř si pravidelně nandávejte tyhle dobroty!

Brokolice

Brokolice je bohatá na živiny, které pomáhají chránit oči před škodlivými UV paprsky a snižují riziko makulární degenerace související s věkem. Patří i k dobrým zdrojům vitaminu C, jež podporuje produkci kolagenu v krevních cévách oka a hojí měkké tkáně očnice (2). Vyzdvihnout se musí i vysoký obsah vlákniny, přičemž se předpokládá, že její nízký příjem je rizikovým faktorem pro chronický zánět (3).

Ořechy a luštěniny

Ořechy a luštěniny jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které předcházejí zhoršování zraku a syndromu suchého oka. Obsahují také základní antioxidanty, jež odvracejí účinky škodlivých volných radikálů (4) a snižují riziko makulární degenerace a katarakty.

Slunečnicová a jiná semínka

Slunečnicová semínka mají mnoho živin potřebných pro dobré zdraví očí. Patří k zásobárnám omega-3 mastných kyselin, jež chrání oči před degenerací související s věkem a udržují celkovou funkci očí. Semena také obsahují vitamin E, silný antioxidant redukující oxidační stres (5).

Mrkev

Mrkev podporuje zdravé vidění a opět pomáhá zabránit noční slepotě a makulární degeneraci související s věkem. Antioxidační vlastnosti mrkve zároveň kukadla chrání před oxidačním stresem. Mrkev je také plná luteinu a zeaxanthinu, živin, které podporují zdraví očí filtrací škodlivého modrého světla a snižováním rizika šedého zákalu.

Vejce

Lutein, zeaxantin a antioxidanty. To je vejce – základní potravina omezující účinky škodlivého modrého světla. V každém kusu se nachází i vitamin A, jež je důležitý pro udržení správného vidění a prevenci noční slepoty.

Ryba

Ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny odvracející nástup makulární degenerace a syndrom suchého oka. Podle odborníků by se měly konzumovat aspoň dvakrát týdně. Splňujete tuto normu?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551870/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104015/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8835581/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat