Méně známé příznaky chronického zánětu, které vás mohou varovat

Pokud se tělo potýká s chronickým zánětem, nic dobrého to samozřejmě nevěstí. Poznat se to ale dá. Indicií může být bolest svalů, hodně špatný spánek, vznětlivost i neklid.

Protože existuje tolik protizánětlivých bylinek, léků, doporučovaných stravovacích návyků i fyzických aktivit, je zánět často považován za něco velmi nežádoucího. Ve skutečnosti je však přirozenou reakcí těla na zranění nebo infekci, jejímž primárním cílem je podpora hojení. V ideálním světě tato regenerační aktivita po pár dnech odezní a je po problému. Co když se tak nestane? Pak se zánět opravdu stane nežádoucím, protože přechází v chronickou záležitost. Jak poznáte, že s ním máte co dočinění? Dejte si pozor na tyto příznaky.

Bolístky bez zjevné příčiny

Když bolí svaly nebo klouby, obvyklým vysvětlením je nadmíra sezení či naopak fyzicky náročnější sport a přecenění vlastních sil. Jenže pohybový aparát může bolet i jen tak, a to z nevysvětlitelného důvodu. A přesně tohle je varovný signál upozorňující na chronický zánět. Organismus při něm totiž nepřetržitě produkuje zánětlivé buňky, které napadají tkáně, čímž způsobují bolest, otoky, lokální horkost i zarudnutí (1). Co dalšího ukazuje na zmíněnou potíž?

Opravdu špatný spánek

Nejprve nemůžete usnout. Když už se konečně zadaří, co nevidět se zase probudíte, což se opakuje skoro celou noc. Říká vám to něco? Pokud ano, jste zřejmě v maléru. Jakékoli spánkové obtíže mohou poukazovat na přetrvávající zánět, který narušuje cirkadiánní rytmus a kvalitnímu odpočinku doslova odporuje (2).

Nezvládaná vznětlivost

Mezi další méně známé příznaky uvedené chronického zánětu  patří i podrážděnost, vznětlivost, podivný neklid, hněv a úzkost (3). Je to proto, že zánět má přímý vliv na mozek a hlavně neurotransmitery spojené s náladou a emocemi. Jestli máte neustále špatnou náladu, rozhodně byste to neměli podceňovat. Nechcete se raději objednat k lékaři?

Zdroje: (1) www.my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21660-inflammation, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2020.01042/full, (3) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2023.1130989/full






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat