Dle druhu bolesti použijte horko nebo chlad

Opět vás něco bolí, proto zvažujete, zda si dát obklad. Teplý, nebo studený? Rozhodně to není jedno. Poznejte, jaký je mezi nimi rozdíl!

Termoterapie (tepelná terapie) se často používá k usnadnění chronické bolesti (artritidy) a ztuhlosti kloubů a svalů, menstruačních křečí a napětí. Proč? Teplo zvyšuje průtok krve a kyslíku do kloubů a svalů, což přirozeně snižuje bolestivost a nepohodlí a také zachycuje přenos signálů bolesti do mozku.

Dostupná úleva od léků

Tepelná terapie vytváří detoxikační pot na buněčné úrovni, posiluje imunitní funkci a kardiovaskulární systém (1), pomáhá při hubnutí, omlazuje pokožku, zlepšuje spánek a mnoho dalšího. Tepelné terapie obecně poskytují úlevu od bolesti bez drog a škodlivých vedlejších účinků.

U vymknutého kotníku volte jinou možnost

Nikdy však teplo neaplikujte k léčbě akutního zranění, ke kterému došlo za poslední tři dny. Akutní zranění se týká náhlého, těžkého zranění, jako je vymknutý kotník, napjatý hřbet nebo zlomené kosti. Vždy na to dejte ledový balíček – vždy! Led snižuje otoky, zatímco teplo pomáhá uvolňovat svaly a ztuhlé klouby (2). Už v tom máte jasno?

Vlhké teplo je účinnější

Vlhké teplo je často upřednostňováno před tím suchým, protože rychleji proniká hlubokými tkáněmi a svaly. Další plus, vlhké teplo nepřispívá k dehydrataci pokožky. Obecně platí, že suché a vlhké tepelné terapie lze použít k léčbě konkrétní oblasti nebo celého těla (2).

Mezi běžně dostupné možnosti patří topné podložky, infračervené saunové přikrývky a suché sauny. Za vlhké tepelné ošetření, které se dá aplikovat i doma, se považují termofory, lahve s horkou vodou, vířivky zapařené sauny, hřejivé gely a náplasti, případně nahřáté ručníky. Populární a účinná je i léčba parafínovým voskem a masáž horkým kamenem (2).

Klasická vs. infračervená sauna

Pokud zvažujete, že si nějakou tu saunu pořídíte, měli byste vědět, že tradiční suchá sauna ohřívá okolní vzduch, zatímco ta infračervená zahřívá tělo. Infračervená sauna způsobuje pot při nižších teplotách a na hlubší, detoxikační úrovni než běžná sauna. Suché sauny zároveň vyžadují více energie, takže jejich provoz je nákladnější (2).

Na co si dát pozor?

Při použití tepelné terapie vždy dávejte pozor, abyste se vyhnuli popáleninám. Teplo by mělo proniknout do bolavého místa a zklidnit ho, ne být nepříjemně horké. Taky sledujte čas. (Nastavte časovač pro případ, že usnete.) Neaplikujte tepelné terapie při otevřených ranách nebo vředech, popáleninách a červené, zanícené kůži (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8285605/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560692/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat