Bolest hlavy může signalizovat i nádor

Když vás bez zjevného důvodu přepadne prudká bolest hlavy, pravděpodobně to přičtete nedostatku vody, stresu či spánkové deprivaci. Jakmile však tato bolest přetrvává, je běžné se ptát, zda v pozadí problému nestojí něco vážnějšího. Bohužel, možné to je.

Bolest hlavy může mít nespočet příčin a někdy je jedním z příznaků nádoru na mozku, který lékaři diagnostikují asi pěti ze 100 000 lidí ročně. Primárně však platí, že aby bolest hlavy mohla být výmluvným příznakem mozkového nádoru, musí být pěkně velká. Zároveň ji obvykle doprovází neurologické příznaky, mezi které patří změny vidění, slabost na jedné straně těla či nezřetelná řeč (1).

Nádor versus migréna. Existuje rozdíl?

Jinak jsou tyto bolesti podobné migréně, ale v porovnání s ní se neobjevují během dne, ale spíš v noci a v časných ranních hodinách, případně v souvislosti s fyzickou aktivitou. Není to však pravidlem. Některé mozkové nádory vůbec nezpůsobují bolesti hlavy, protože samotný mozek není schopen bolest cítit. Do té doby, než se nádor dostatečně nezvětší a nezatlačí na nervy či cévy, tak člověk nemusí vůbec nic zaznamenat (2).

Jak bolest hlavy spojená s nádorem vypadá?

Většina pacientů s nádorem na mozku bolest popisuje jako pulzující a tupou, občas i přerušovanou a s pomalejším nástupem. Předejít se jí nedá. Pokud sami máte podezření, že něco není v pořádku, vyhledejte lékaře, zvlášť když třeštění hlavy doprovází horečka, necitlivost či slabost. Lékař vás pravděpodobně objedná na vyšetření CT a neurologické vyšetření, jež zahrnuje testování vidění, sluchu, rovnováhy, reflexů a koordinace nohou a paží (3).

Možnosti léčby

V případě, že toto vyšetření neukáže žádnou abnormalitu, je nepravděpodobné, že budete mít mozkový nádor. U méně šťastných závěrů bývá léčba nádorů na mozku, které jsou svým chováním agresivní a rychle rostoucí, především operační. Je nutné otevřít lebku a nádor odstranit. Mezi další léčebné metody pak patří ozařování, u zhoubných nádorů chemoterapie a symptomatická léčba. Zajišťujícím postupem po operaci, který má zlikvidovat případné zbytky choroby, ať už mikroskopické, nebo makroskopické, je radioterapie (2).

Zdroje: (1) www.cancer.net/cancer-types/brain-tumor/statistics, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861559/, (3) journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102420974351






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat