Typická těhotenská potíž zvaná melasma

I když se říká, že těhotenství kvalitu pokožky zlepšuje, nemusí to tak být vždycky. Příkladem za všechny je kožní onemocnění zvané melasma, které se projevuje tmavšími skvrnami. Jde na něj vyzrát vlastními silami a tím, co lze koupit v drogerii?

Mezi klasická těhotenská negativa, na která si nastávající maminky stěžují nejvíce, nepatří jen ranní nevolnosti, potíže s pohybem, nateklé kotníky, trávicí potíže a ustavičně bolavá záda. Takřka každou druhou ženu při čekání na potomka nemile překvapí i melasma. Tahle svízel sice nebolí, nesvědí ani neohrožuje na životě, přesto jde o značně nepříjemnou záležitost.

Skvrny, které nepotěší

Melasma, nazývaná také chloasma, je stav postihující kůži, který způsobuje barevné skvrny podobné větším pihám. Bývají pak černé, hnědé, modrošedé i lehce nazelenalé, přičemž se zpravidla objevují na obličeji. Není ovšem výjimkou, že „zabloudí“ i na krk, předloktí a paže, což jsou místa vystavená slunci. Způsobují je tedy hřejivé sluneční paprsky? Primárně úplně ne, příčinou jsou nevyhnutelné hormonální změny během těhotenství, v jejichž důsledku kožní buňky produkují příliš mnoho pigmentu. Slunce jako takové tyto fleky tedy spíše jen zhoršuje, není jejich hlavním strůjcem. Kdy se to ale srovná? A jde tomu nějak pomoct?

Domácí řešení není nejlepší

Je pravda, že ve většině případů melasma zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Tohoto „zázraku“ se ale ženy dočkají až po porodu. Tedy alespoň tak situaci popisuje australská dermatoložka Liz Dawes-Higgs (2), která nepopírá, že tak dlouho hodně maminek čekat nechce, proto se melasmu snaží vyřešit po svém. Je to ale dobrý nápad? „Osobně vždy doporučuji konzultaci s odborníkem, který pleť profesionálně vyšetří a navrhne možnosti odpovídající léčby. Ačkoli je na trhu k mání spousta zesvětlujících produktů a povrchových chemických peelingů, nemusejí být v těhotenství vůbec vhodné,“ upozorňuje jmenovaná specialistka. Ta také varuje, že používání nesprávných přípravků může toto pigmentové nadělení výrazně zhoršit. Takže drahé maminky, udělejte si raději výlet k lékaři, čistě pro jistotu!

Zdroje: (1) www.my.clevelandclinic.org/health/diseases/21454-melasma, (2) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/melasma-pregnancy-skin-condition






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat