Aromaterapie před spaním posiluje paměť

Éterické oleje se nehodí jen pro osvěžení vzduchu v místnosti. Vdechování příjemných vůní během spánku podle vědců představuje účinný způsob, jak svému mozku dopřát odpovídající péči a odrazit tak demenci!

Chcete slyšet dobrou zprávu? Akademici nedávno zjistili (1), že starší dospělí, kteří těsně před spaním používali difuzor s éterickými oleji, byli v kognitivním testování o více než 200 procent lepší. Během experimentu, jehož se zúčastnilo 23 starších dospělých ve věku 60 až 85 let, neurovědci odhalili, že vdechování esencí během šesti měsíců dramaticky posílilo paměť člověka.

Pár kapek esence má velkou sílu

„Když jsou lidem poskytovány čichové vjemy, jejich paměťové oblasti se zvětšují a jsou funkčnější,” nechal se slyšet autor studie Michael Leon, profesor neurobiologie z Kalifornské univerzity. Právě on v rámci projektu rozdělil účastníky do dvou skupin. První z nich každý den zhruba dvě hodiny vdechovala vůně růže, pomeranče, eukalyptu, citronu, máty peprné, rozmarýnu a levandule (vůně se přitom střídaly). Druhá skupina taktéž byla vybavena difuzorem, nicméně éterické oleje v jejich případě nahradila pouze destilovaná voda.

Nárůst kognitivní kapacity jako důkaz

Na začátku a na konci studie účastníci absolvovali slovní test, který se běžně používá k hodnocení verbálního učení a paměti. Po šesti měsících došlo u těch, kdo byli léčeni aromaterapií, k nárustu nárůst kognitivní kapacity, a to o celých 226 % – v porovnání s kontrolní skupinou. Dobrovolníkům to víc pálilo a zlepšila se u nich paměť. To vše přispělo k odvrácení hrozby demence.

Autoři studie doufají, že tyto slibné výsledky povedou k dalšímu výzkumu čichové léčby v souvislosti s poškozením paměti, a mají v úmyslu dále zkoumat dopad inhalačních aroma během spánku na lidi s diagnostikovanou kognitivní ztrátou. A je tu ještě jedna další věc, která se éterickým olejům nedá upřít.

Esence prohlubující spánek

Esenciální oleje také zkvalitňují spánek. Je známo, že jeho nedostatek přispívá k celé řadě problémů s fyzickým a duševním zdravím, včetně zhoršené imunity, ztráty paměti, obezity a zvýšeného rizika kardiovaskulárních poruch. Jaký éterický olej na něj má blahodárný vliv? Podle vědců je to ten levandulový (2). Tak už na nic nečekejte, ještě dnes provoňte svoji ložnici a ráno se vzbuďte jako znovuzrození!

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1200448/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7806966/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat