Stres značně snižuje kognitivní funkce

Jste neustále ve stresu, za což mimo jiné může i náročné zaměstnání? Pak jsou vaše kognitivní funkce ve vážném ohrožení. Permanentní nervozita totiž ničí paměť, soustředění i schopnost rozhodování!

Většina lidí předpokládá, že jejich mozek zůstane zdravý a výkonný až do relativně pozdního věku. Neuvědomuje si však, že životní styl má na jeho funkce dost zásadní vliv. A nejde jen o stravování, spánkovou hygienu a pravidelnou fyzickou aktivitu. I míra stresu se na mozku dokáže výrazně podepsat!

Duševní klid? Dnes nedostatkové zboží!

Schopnost soustředění i učení, paměť, plnění každodenních úkolů, řešení problémů, přizpůsobování se stále se měnícím okolním vlivům – tohle všechno mají pod palcem kognitivní funkce, které v našem životě hrají významnou roli. A pokud si je chceme zachovat, měli bychom se naučit zvládat stres, což je naprostou nutností (1).

Když se přirozenost vymkne z rukou

Stres je přirozená reakce, která se vyvinula proto, aby nás chránila před potenciálními hrozbami. Když čelíme stresujícím situacím, mozek uvolňuje hormony, jako je adrenalin, noradrenalin a kortizol. To zase vede k rychlejšímu srdečnímu tepu i dechu a napjatým svalům. Je to mechanismus přežití. Pokud jsme však ve stresu často, mozek přehnaně reaguje i na stresory, které jsou mírné a nebývají nijak ohrožující. Negativní dopad to má nejen na fyzické zdraví, ale i zmíněné kognitivní funkce. Jedním z nejčastějším efektů je podle něj časté zapomínání. Chronický stres dle jeho slov vede i ke špatnému rozhodování, úzkostným stavům a zhoršené koncentraci, neboť způsobuje změny v činnosti mozkových okruhů (1).

Na nápravu nikdy není pozdě

Tyto změny mozku vyvolané stresem mohou být reverzibilní, a to v závislosti na typu a trvání stresových situací, individuální zranitelnosti a sociálním prostředí. Prevencí je kvalitní odpočinek i spánek, osobní všímavost a výrazné omezení konzumace alkoholu. V případě psychické tísně se doporučuje konzultace s odborníkem (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490700/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1905830/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat