Na spálený jazyk použijte jedlou sodu nebo slaný roztok

Stane se. Pospícháte, těšíte se na jídlo, proto přejdete, že se právě teď dovařilo nebo dopeklo. Hned po jeho vsunutí do úst zasyčíte bolestí. Au, to pálí! Váš spálený jazyk bolí jako peklo. Rychle sáhněte po první pomoci!

Se správnou péčí a trochou trpělivosti si od bolesti spáleného jazyka můžete ulevit raz dva – s pomocí účinných domácích prostředků. Nezapomeňte však, že závažné popáleniny, které se nezlepšují, by měl být překontrolovány lékařem.

Studená voda

Studená voda představuje jeden z nejjednodušších a nejrychlejších způsobů, jak zmírnit bolest v ústech. Chladná teplota vám pomůže ochladit postiženou oblast, sníží zánět a nepohodlí. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte kostky ledu, pokud je máte. Hned se budete cítit lépe.

Aloe vera

Sukulent aloe vera patří k oblíbeným pokojovým rostlinám, které v nouzi zachraňují popáleniny a oděrky. Nezapomeňte však použít takový gel, jež neobsahuje žádné chemikálie. Ideálně rozřízněte jeden list své vlastní rostliny, gelem potřete potřebná místa, nechte jej pár minut působit a ústa vypláchněte vodou.

Med

Med je další přírodní lék, jež může pomoci uklidnit spálený jazyk. Má přirozené antibakteriální vlastnosti a napomáhá procesu hojení (1). Navíc platí, že jelikož je sladký, je díky němu léčebný proces o dost příjemnější.

Mléko a jogurt

Mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt, mají léčivé vlastnosti a poskytují rychlou úlevu od spáleného jazyka. Vytvářejí uklidňující bariéru, která zmírňuje nepohodlí. Jednoduše popíjejte studené mléko nebo konzumujte čistý bílý jogurt.

Slaný roztok

Smíchejte lžičku soli ve sklenici vlažné vody a roztok použijte jako ústní vodu – kloktejte jej minutu nebo dvě, než ho vyplivnete. Slaná voda pomáhá snižovat zánět a může poskytnout úlevu od bolesti (2).

Pasta z jedlé sody

I jedlá soda je jemným, ale účinným prostředkem hojícím spálený jazyk. Vytvořte pastu smícháním malého množství s vodou. Pastu aplikujte na horký jazyk a před opláchnutím studenou vodou ji nechte několik minut působit. Soda vyrovnává hladiny pH v ústech a může urychlit proces hojení. Pokud bolest přetrvává a domácí léky neposkytují dostatečnou úlevu, můžete zvážit volně prodejné léky proti bolesti.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589292/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919314098






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat