Dejte sbohem slabosti během menstruace

Když máte menstruaci, přijdete ti totálně na dně. To, co normálně stíháte v běžném čase, vám trvá dlouhé hodiny. Potřebujete spánek, ne víc úkolů! Čím to je a jak slabost při svých „červených dnech“ překonat?

Není to jen ve vaší hlavě, když se během pravidelného měsíčního krvácení cítíte vyšťaveně. Tento pocit, který ženy někdy během menstruace zažívají, se nazývá menstruační únava, která je obvykle zkombinována s nadýmáním, změnami nálad a bolestí hlavy. Mezi příčiny, které za slabostí stojí, patří hormony coby hlavní pachatelé. Tedy v kombinaci s nízkou hladinou železa, jež se také obecně spojuje s vyčerpáním. Co se s tím dá dělat?

Upravte jídelníček

Zmírnění únavy během menstruace lze dosáhnout konzumací zdravějších potravin a omezením kávy, soli a cukru. Upřednostněte listovou zeleninu bohatou na železo a vitamin B – vhodná je třeba kapusta, ta vás v nouzi nenechá. Už jste zkoušeli kapustové karbanátky či krémovou polévku?

Dodržujte pitný režim

Únava a dehydratace spolu často souvisí. Pijte tedy každý den alespoň dva litry čisté vody a pokud možno se vyhýbejte alkoholu, včetně skleničky vína k večeři. Jedná se o depresivní látku, která únavu o to víc zhoršuje.

Lehce si zacvičte

Pohyb je možná to poslední, na co při letargii myslíte. Ovšem věřte, že pokud se přemůžete, uleví se vám. I krátká procházka rozpumpuje srdce a krev, díky čemuž se v těle začnou uvolňovat endorfiny, opioidní polypeptidy spojené s pocity potěšení, euforií a úlevou od bolesti.

Spěte!

Klíčem k prevenci menstruační únavy je dostatek spánku. Do ložnice odcházejte každou noc ve stejnou dobu, ideálně asi hodinu před tím, než se vám zavřou oční víčka. Od odpoledních hodin nepijte kávu a večer vypněte všechny telefony, rušivé monitory a obrazovky.

Uvolněte se

Hledejte zdravé způsoby, jak se vypořádat se stresem. Ať už zvolíte jógu, masáže, dechová cvičení, meditace nebo teplé koupele, pokuste se uvolnit – psychicky i fyzicky. Pakliže žádný z těchto vyjmenovaných tipů nezabere, obraťte se na svého gynekologa.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7661839/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat