Očkování proti covidu prodlužuje menstruační cykly

O covidu se teď pár týdnů vůbec nemluvilo, ale už na něj zase přichází řeč. Zjistilo se totiž, že nejen jeho nákaza, i očkování proti němu prodlužuje menstruační cyklus.

Pravidelný menstruační cyklus přesný jako švýcarské hodinky by si přála asi každá žena. Bohužel je tady mnoho faktorů, které mají na jeho dochvilnost i samotný průběh velký vliv. Počítá se mezi ně stres, tělesná hmotnost, hormonální harmonie, užívání některých léků, konzumovaná strava, celkový zdravotní stav i míra fyzické aktivity (1). Jako by toho nebylo už takhle až dost, menstruaci prý dokáže vykolejit i koronavirus.

A zase ten virus!

Už nějakou dobu žijeme blaze, bez roušek a s neomezeným pohybem. Otázkou ale je, jak dlouho to ještě potrvá. Objevují se totiž názory, že s příchodem podzimu nechvalně známý covid pravděpodobně opět udeří a zase nám začne komplikovat život. Spolu s ním se také opětovně otevře téma očkování, které stále vzbuzuje vášně a rozděluje společnost na dva tábory. Co se týká právě očkovacích vakcín, nedávno se zjistilo, že po jejich aplikaci ženy menstruují déle. O kolik dní a kdy se to srovná?

Dva dny navíc, které nechceme

Výzkum (2), který před pár dny zveřejnil magazín Obstetrics & Gynecology, je vůbec první svého druhu. Nebylo do něj zahrnuto několik stovek lidí, jak je zvykem. Proto se také neopírá o osobní zpovědi respondentů. Francouzští vědci ve spolupráci s americkými odborníky využili mobilní aplikaci, kterou pro sledování reprodukčního zdraví používají ženy v mnoha světových zemích. Pro účely studie byly odstraněny osobní údaje, experti se zaměřili pouze na informace ohledně prodělání covidu nebo aplikovaném očkování, které následně porovnávali s monitorovanou délkou menstruačních cyklů. Záhy vyšlo najevo, že po infekci i vakcíně dochází k prodloužení délky menstruace, a to v průměru o dva dny. Tyto změny jsou podle autorů pravděpodobně způsobeny reakcí imunitního systému. Podle nich bývají ve většině případů dočasné a po několika cyklech se vše vrátí zase do normálu. Naštěstí!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/9900/Associations_Among_Menstrual_Cycle_Length,.856.aspx







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat