Očkování proti covidu prodlužuje menstruační cykly

O covidu se teď pár týdnů vůbec nemluvilo, ale už na něj zase přichází řeč. Zjistilo se totiž, že nejen jeho nákaza, i očkování proti němu prodlužuje menstruační cyklus.

Pravidelný menstruační cyklus přesný jako švýcarské hodinky by si přála asi každá žena. Bohužel je tady mnoho faktorů, které mají na jeho dochvilnost i samotný průběh velký vliv. Počítá se mezi ně stres, tělesná hmotnost, hormonální harmonie, užívání některých léků, konzumovaná strava, celkový zdravotní stav i míra fyzické aktivity (1). Jako by toho nebylo už takhle až dost, menstruaci prý dokáže vykolejit i koronavirus.

A zase ten virus!

Už nějakou dobu žijeme blaze, bez roušek a s neomezeným pohybem. Otázkou ale je, jak dlouho to ještě potrvá. Objevují se totiž názory, že s příchodem podzimu nechvalně známý covid pravděpodobně opět udeří a zase nám začne komplikovat život. Spolu s ním se také opětovně otevře téma očkování, které stále vzbuzuje vášně a rozděluje společnost na dva tábory. Co se týká právě očkovacích vakcín, nedávno se zjistilo, že po jejich aplikaci ženy menstruují déle. O kolik dní a kdy se to srovná?

Dva dny navíc, které nechceme

Výzkum (2), který před pár dny zveřejnil magazín Obstetrics & Gynecology, je vůbec první svého druhu. Nebylo do něj zahrnuto několik stovek lidí, jak je zvykem. Proto se také neopírá o osobní zpovědi respondentů. Francouzští vědci ve spolupráci s americkými odborníky využili mobilní aplikaci, kterou pro sledování reprodukčního zdraví používají ženy v mnoha světových zemích. Pro účely studie byly odstraněny osobní údaje, experti se zaměřili pouze na informace ohledně prodělání covidu nebo aplikovaném očkování, které následně porovnávali s monitorovanou délkou menstruačních cyklů. Záhy vyšlo najevo, že po infekci i vakcíně dochází k prodloužení délky menstruace, a to v průměru o dva dny. Tyto změny jsou podle autorů pravděpodobně způsobeny reakcí imunitního systému. Podle nich bývají ve většině případů dočasné a po několika cyklech se vše vrátí zase do normálu. Naštěstí!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/9900/Associations_Among_Menstrual_Cycle_Length,.856.aspx







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat