Fraška ve vnímání menstruace jako jedno velké tabu

V USA přišel v květnu platnost zákon, který brání informovanosti dívek o menstruaci. Jak daleko v té frašce zajdeme?

Stydlivá dívka, kterou její spolužáci pravidelně šikanují, stojí ve sprše a najednou si všimne, že jí po nohou stéká krev. Dívka neví, co se děje s jejím tělem, panikaří, křičí a pláče, zatímco její krutí spolužáci přihlížejí a smějí se její nevědomosti.

Dívka se jmenuje Carrie, je hlavní postavou stejnojmenného filmu z roku 1976. Ve filmu dcera náboženského fanatika neměla žádné povědomí o menstruačním krvácení – prostě nevěděla, co se s ní v tu chvíli děje. Že je to naprosto přirozená tělesná reakce a není se čeho bát. 

Návrh zákona má zabránit osvětě

Florida jde, jak se zdá, v procesu velkých kroků zpět do středověku. Otěže drží republikáni, kteří zavádějí sérii zákonů, jejichž cílem je vypudit z myslí dětí a dospělých témata, jako je pohlaví a rozmanitost. 

V souladu s tím by hodiny o sexuálním zdraví, sexuálně přenosných nemocech a lidské sexualitě měly probíhat pouze v 6. až 12. ročníku. V šesté třídě jsou děti většinou mezi jedenácti a dvanácti lety. Pokud by nějaká dívka dostala svou první menstruaci v 5. nebo 4. třídě, zakazuje tento zákon o tom mluvit.

Co má menstruace společného se sexem?

Co má vlastně menstruace společného se sexuálním zdravím? A co sex obecně? Nařčení mnoha lidí, že by se děti příliš brzy „sexualizovaly“ tématy jako sexuální identita, gender a sexuální diverzita – v tomto případě jakoby neplatí. 

Jak mnoho lidí ví – zjevně kromě floridské vlády – menstruace je normální proces v těle, který nemá absolutně nic společného se sexem. Buňky dozrávají ve vaječnících každý měsíc, většinou pouze jedno zralé vajíčko opouští vaječník a putuje vejcovodem směrem k děloze (ovulace). 

Buňka se přichytí k děloze a odumře, pokud nedojde k oplození – což podle floridské vlády a navrhovaného zákona může pouze biologický samec a biologická samice.  Poté se otevřou některé krevní cévy ve výstelce dělohy, horní vrstva výstelky se uvolní, tkáň se uvolní a vytéká z těla pochvou spolu s trochou krve. Krvácení na konci tohoto cyklu se nazývá menstruace.

Dívky na Floridě mladší 11 let se o tomto ve škole nedozvědí. Učitelé budou mít zakázáno o tom mluvit.  

Lidská práva jsou jen na obtíž

To, co se v současnosti děje na Floridě, je jen jednou z mnoha hořkých připomínek toho, že všechny pokroky posledních desetiletí, všechny věci, za které ženy a další lidé bojovali, trpěli a někdy za ně umírali, nelze považovat za samozřejmost. V myslích některých mohou být lidská práva a jejich dodržování nedílnou součástí reality – pro jiné jsou však jen nešvarem, který je třeba odstranit.

I přes vlnu odporu floridští republikáni předložili další návrhy zákonů, které by zakázaly genderově potvrzující péči o nezletilé a zrušily programy diverzity na vysokých školách. Další návrh by zakázal výuku genderové identity a sexuální orientace ve třídě až do osmé třídy. Rozšíření kontroverzního zákona, který kritici označili jako „Don't Say Gay“, má hlasitou podporu od DeSantise, potenciálního republikánského kandidáta na prezidenta v roce 2024.

Všechny návrhy současný guvernér Ron DeSantis v květnu 2023 podepsal.

Zdroj: www.washingtonpost.com/politics/2023/03/17/florida-bill-girls-periods-school-gop/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat