Fraška ve vnímání menstruace jako jedno velké tabu

V USA přišel v květnu platnost zákon, který brání informovanosti dívek o menstruaci. Jak daleko v té frašce zajdeme?

Stydlivá dívka, kterou její spolužáci pravidelně šikanují, stojí ve sprše a najednou si všimne, že jí po nohou stéká krev. Dívka neví, co se děje s jejím tělem, panikaří, křičí a pláče, zatímco její krutí spolužáci přihlížejí a smějí se její nevědomosti.

Dívka se jmenuje Carrie, je hlavní postavou stejnojmenného filmu z roku 1976. Ve filmu dcera náboženského fanatika neměla žádné povědomí o menstruačním krvácení – prostě nevěděla, co se s ní v tu chvíli děje. Že je to naprosto přirozená tělesná reakce a není se čeho bát. 

Návrh zákona má zabránit osvětě

Florida jde, jak se zdá, v procesu velkých kroků zpět do středověku. Otěže drží republikáni, kteří zavádějí sérii zákonů, jejichž cílem je vypudit z myslí dětí a dospělých témata, jako je pohlaví a rozmanitost. 

V souladu s tím by hodiny o sexuálním zdraví, sexuálně přenosných nemocech a lidské sexualitě měly probíhat pouze v 6. až 12. ročníku. V šesté třídě jsou děti většinou mezi jedenácti a dvanácti lety. Pokud by nějaká dívka dostala svou první menstruaci v 5. nebo 4. třídě, zakazuje tento zákon o tom mluvit.

Co má menstruace společného se sexem?

Co má vlastně menstruace společného se sexuálním zdravím? A co sex obecně? Nařčení mnoha lidí, že by se děti příliš brzy „sexualizovaly“ tématy jako sexuální identita, gender a sexuální diverzita – v tomto případě jakoby neplatí. 

Jak mnoho lidí ví – zjevně kromě floridské vlády – menstruace je normální proces v těle, který nemá absolutně nic společného se sexem. Buňky dozrávají ve vaječnících každý měsíc, většinou pouze jedno zralé vajíčko opouští vaječník a putuje vejcovodem směrem k děloze (ovulace). 

Buňka se přichytí k děloze a odumře, pokud nedojde k oplození – což podle floridské vlády a navrhovaného zákona může pouze biologický samec a biologická samice.  Poté se otevřou některé krevní cévy ve výstelce dělohy, horní vrstva výstelky se uvolní, tkáň se uvolní a vytéká z těla pochvou spolu s trochou krve. Krvácení na konci tohoto cyklu se nazývá menstruace.

Dívky na Floridě mladší 11 let se o tomto ve škole nedozvědí. Učitelé budou mít zakázáno o tom mluvit.  

Lidská práva jsou jen na obtíž

To, co se v současnosti děje na Floridě, je jen jednou z mnoha hořkých připomínek toho, že všechny pokroky posledních desetiletí, všechny věci, za které ženy a další lidé bojovali, trpěli a někdy za ně umírali, nelze považovat za samozřejmost. V myslích některých mohou být lidská práva a jejich dodržování nedílnou součástí reality – pro jiné jsou však jen nešvarem, který je třeba odstranit.

I přes vlnu odporu floridští republikáni předložili další návrhy zákonů, které by zakázaly genderově potvrzující péči o nezletilé a zrušily programy diverzity na vysokých školách. Další návrh by zakázal výuku genderové identity a sexuální orientace ve třídě až do osmé třídy. Rozšíření kontroverzního zákona, který kritici označili jako „Don't Say Gay“, má hlasitou podporu od DeSantise, potenciálního republikánského kandidáta na prezidenta v roce 2024.

Všechny návrhy současný guvernér Ron DeSantis v květnu 2023 podepsal.

Zdroj: www.washingtonpost.com/politics/2023/03/17/florida-bill-girls-periods-school-gop/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat