Vše, co potřebujete vědět o ústní chlamydii

Mnoho lidí si myslí, že orální sex je zcela bezpečnou sexuální praktikou, při které vůbec nic nehrozí. Opak je pravdou. Nakazit se můžete snadno, rychle a skrytě – třeba ústní chlamydií!

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je nejčastěji hlášenou sexuálně přenosnou infekcí ústní chlamydie (1). Odhaduje se přitom, že se jí nakazí minimálně jeden z 20 sexuálně aktivních mladých lidí.

Infekce chlamydií se obvykle vyvíjejí v pochvě nebo konečníku, a to po nechráněném pohlavním styku. Věděli jste ale, že chlamydie může postihnout i spojivky v oku a krk? Příkladem je známý herec Michael Douglas (79), který je přesvědčen, že si svou prý již vyléčenou rakovinu hrtanu přivodil právě orálním sexem.

Když chybí bariéra před otravnými infekcemi

Bohužel, nikdo není chráněn před otravnými infekcemi, a to ani VIP osobnosti. Pokud jste měli orální sex bez použití ochranných bariér, jako je speciální rouška určená přímo pro hrátky ústy, můžete se nakazit.

Ve skutečnosti se však neví, jak často mají ženy v krku chlamydii, protože většina lékařů a klinik ji rutinně nesleduje. Platí ovšem, že infekce chlamydií, bez ohledu na to, kterou konkrétní část těla zasáhne, často bývá bez příznaků. V krku se však její příznaky podobají normální bolesti, jako je nepohodlí při polykání.

Při léčbě se podávají antibiotika

Běžným mýtem je, že se chlamydií můžete nakazit pouze jednou. To je nepravdivé. Pokud se často zabýváte nechráněným sexem bez použití bariérové ochrany a pravidelně nechodíte na testy, zahráváte si s ohněm. Při pozitivním nálezu je pak důležité přeléčit všechny sexuální partnery, jinak hrozí neustálé předávání nemoci z jednoho na druhého.

Kdo všechno se musí přeléčit?

Aby se předešlo případům orální chlamydie, je klíčové test na pohlavně přenosné choroby podstoupit vždy ještě předtím, že začnete nový vztah. Ideálně je nejlepší, když se testu zúčastní obě strany přibližně ve stejnou dobu. A jak dlouho byste na test měli čekat poté, co si nedáte pozor? Po nechráněném sexu počkejte 2 týdny na chlamydii a kapavku, 4 týdny na syfilis a HIV (za určitých okolností potřebujete i test po 3 měsících). Zdraví máte jenom jedno!

Zdroje: (1) www.cdc.gov/std/chlamydia/default.htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8091/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:23
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat