Nevolnost může mít i hodně nečekanou příčinu

Proč po užívání léků dochází k nevolnosti a co s tím vším má společného stres nebo koronavirus? A jaká kouzla svede obyčejný studený obklad?

Záchvat nevolnosti. Může být něco horšího? Žaludek je jako na vodě, k tomu se přidává silné nutkání na zvracení a člověk má strach z každého sebemenšího pohybu. Víte, proč se to děje? Viníků je celá řada!

Klasika v podobě pálení žáhy

Nevolnost může signalizovat nějaký problém se žaludkem, který přetrvává delší dobu. Například při gastrointestinálním refluxním onemocnění se kyselý obsah žaludku pohybuje nahoru do jícnu, což způsobuje pálení žáhy a regurgitaci neboli návrat spolknuté potravy zpět do úst (1). To časem vede ke zmíněné patálii, ovšem hlavním strůjcem klidně může být i peptický vřed nebo Crohnova choroba. Pomyslným kamenem úrazu bývá i užívání léků. Ale proč?

Léky? I ty si vybírají svou daň

Americký lékař a autor mnoha knih William W. Li zastává názor, že nevolnost je typickým vedlejším účinkem léků (2). Jakých přesně? Spíše se zeptejte, kterých ne. Tento odborník totiž poukazuje na to, že žaludek může „pobláznit“ takřka každé užívané léčivo, neboť ve střevech zapůsobí na určité receptory, které tělo upozorňují na přítomnost cizích a potenciálně škodlivých látek. Organismus pak reaguje právě nevolností a zvracením, což je obranný mechanismus, kterým se těchto cizorodých nepřátel snaží zbavit.

S bakteriemi a viry není radno špásovat

Dalšími ukázkovými příčinami uvedeného stavu bývají bakterie a viry, které spouští záněty a infekce, přičemž dráždí gastrointestinální trakt. Příkladem virové infekce je i nechvalně známý koronavirus, a to se všemi jeho mutacemi (3). Obrovským nepřítelem břišního pohodlí je však i  často omílaný stres.

Nervozita ničemu neprospívá 

Jste pod tlakem? Pak se není čemu divit, že je vám ouvej. Mozek je se střevy úzce propojen, a to chemicky i fyzicky. Když jste ve stresu, vaše tělo nadměrně produkuje určité hormony. Tyto hormony způsobují uvolňování neurotransmiterů, které aktivují část mozku zapojenou do nevolnosti a mohou se účastnit i nežádoucích změn střevního mikrobiomu (4).

Dobrá pomoc je rychlá pomoc

Kromě zázvorového nebo mátového čaje se vyplatí vsadit i na chlad. „Staromódní prostředek spočívající v umístění chladivého obkladu na zadní část krku může změnit vaše vnímání nevolnosti a přinést určitou úlevu,“ doporučuje jmenovaný lékař William W. Li.

Zdroj: (1) www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/symptoms-causes, (2) www.realsimple.com/health/preventative-health/aches-pains/nausea-causes#citation-1, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1684118220302504?via%3Dihub, (4) www.link.springer.com/article/10.1007/s13311-017-0585-0






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat