Ženy stárnou rychleji než muži kvůli hormonům

Ženy celkově žijí déle než muži. Ale kdo stárne pomaleji a s grácií? Vědci se stále přou o to, které pohlaví to v životě má jednodušší!

Holá fakta se popřít nedají. Téměř všude na světě žijí ženy déle než muži (1). Odborníci na to mají různé teorie. Jednou z nich je předpoklad, že pánové umírají mladší, protože se často účastní nebezpečnějších činností (pijí alkohol a kouří) a mají tendenci vykonávat nebezpečnější povolání, kupříkladu v ozbrojených silách.

Pozdě bycha honit

Další teorie staví na tom, že dámy častěji chodí za poskytovateli zdravotní péče a nepodceňují preventivní prohlídky, takže jejich zdravotní problémy mohou být diagnostikovány dříve, což jim dává větší šanci na uzdravení. Ale jak je to s tvrzením, že ženy stárnou a muži zrají jako víno? Odpověď na to není úplně jednoduchá.

Příroda je občas nespravedlivá

Za vznikem drobných rýh, vrásek a ochabující pokožkou stojí především kolagen, protein nalezený v kůži a pojivových tkáních. Pokožku dělá elastickou, zpomaluje její vysušování a brání vzniku pigmentových skvrn, strií a celulitidy. Lidské tělo s přibývajícím věkem kolagen ztrácí, ale v tomto případě jsou ženy v nevýhodě.

Muži o kolagen přicházejí postupně a důsledněji po celý život. Ženy tohoto proteinu mají nejvíce až do menopauzy, následně k úbytku kolagenu dochází mnohem rychleji. Nic se však nedá paušalizovat.

Na životním stylu i tak záleží

Vzhled, psychickou i fyzickou kondici ovlivňuje mnoho dalších faktorů, a to včetně genetiky, výživy, životního stylu (kvality spánku, úrovně pohybové aktivity, množství stresu a podobně) a prostředí, ve kterém pracujete. Jediné, co z tohoto seznamu nelze změnit, je pochopitelně genetická dispozice, v ostatních oblastech se vždycky můžete zlepšit.

Suma sumárum, vědci se domnívají, že v rozdílech v délce života hrají roli především hormony a denní návyky u obou pohlaví. Výhodou je, vyšší hladiny estrogenu ženám pomáhají v boji proti srdečním onemocněním a vyšší hladině cholesterolu (2). S přibývajícími vráskami je však nutné dopředu počítat.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/nchs/data/vsrr/VSRR10-508.pdf, (2) www.prb.org/resources/around-the-globe-women-outlive-men/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat