Temná budoucnost: Budeme dlouhověcí dementi

Profesor Mauro Giacca z Londýnské univerzity nesdílí nadšení některých svých kolegů při hledání tzv. elixíru mládí, tedy metod prodlužování života. Podle něj totiž nikdo neprodlužuje život kvalitní, pouze absolutní délku života stojící na zdravém srdci a cévách. Jenže s rostoucí epidemií demence hrozí, že západní civilizace bude brzy zástupem chodících stoletých zombie. Dlouhověcí, ale dementní.

Vědci sice umějí prodlužovat zdraví a životnost organismu, především oběhové soustavy, však neumějí zastavit degradaci mozku. A tak bude většina devadesátiletých dementní. Jako bezduché figuríny budou žít dál bez vědomého prožitku.

„Zvýšíme počet dokonale fungujících těl, ale s velmi chabě fungujícími mozky,“ upozornil profesor Giacca na vědecké konferenci v Londýně.

On sám je uznávaným kardiologem, který se zabývá léčbou onemocnění oběhové soustavy a svým výzkumem přispěl k prodlužování zdraví a života srdce a cév.

„Osoba, která dosáhne osmdesáti nebo devadesáti let již přišla o deset až patnáct procent svého mozku, což je důvod, proč jim to tak pomalu myslí a proč se tak pomalu pohybují. A to je ještě bez onemocnění jako Alzheimerova choroba, která ztrátu neuronů výrazně urychluje. Takže když nevyřešíte tyto problémy, skončíte se zdravým srdcem a naprosto stupidní hlavou,“ varuje profesor Giacca.

Podle něj se sice lidé můžou dožívat 120 let, bude to ale z větší části život velmi smutný a velmi nekvalitní.

Pozor na čich

Jak se zdá, nějaký druh demence se nejspíš nevyhne většině z nás, tedy pokud se dožijeme vyššího věku. Není proto divu, že se nejen na její léčbu, ale i možnosti odhalení, zaměřuje stále více vědeckých týmů. Vědci z Illinois nedávno prokázali další spojitost mezi ztrátou čichu a vznikem demence. Podle nichy by se na pozoru měli mít všichni lidé, kteří přestanou vnímat vůni máty, ryb, pomerančů, růže a kůže.

Nejhorší je to pak v případě, že člověk necítí žádnou z těchto specifických vůní, ale pokud přijde o schopnost u dvou či tří, už by měl pomýšlet na vyšetření nervové soustavy s podezřením na demenci.

Pětileté sledování osob starších sedmapadesáti let prokázalo, že jedinci, kteří nebyli na počátku studie schopni vnímat oněch pět pachů, byli na konci do jednoho dementní. A u osob, které vnímaly jeden či dva z oněch pachů, se demence rozvinula v osmdesáti procentech případů.

„Ztráta schopnosti čichu je silným signálem, že něco je hodně špatně a došlo v mozku k výrazným poškozením. Tento jednoduchý test čichu by mohl poskytnout rychlý a levný způsob identifikace těch, kdo už jsou ohroženi,“ tvrdí profesor Jayant Pinto z Chicago University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat