Hořčík posune kvalitu spánku na vyšší úroveň

Hořčík je uklidňujícím minerálem, který kvalitu spánku posunuje na vyšší úroveň. Na co si dát pozor, pokud ho člověk užívá prostřednictvím doplňků stravy?

Kdo má trable se spánkem, tomu se kromě úpravy životního stylu doporučuje i užívání melatoninu. Anebo konzumace bylinkových čajů, aromaterapie, jóga, poslech relaxační hudby a dechová cvičení. Samozřejmě nic proti tomu, ale jde to i jednodušeji. Je tu přece všemocný hořčík!

Poklad nejen na nervy

Horčík je životně důležitý minerál, který se účastní více než 300 tělesných reakcí. Přímý vliv má na normalizaci krevního tlaku, metabolismus, srdce, kosti, hladinu krevního cukru, střeva, mozek, svaly i náladu. Umožňuje také lépe zvládat premenstruační syndrom, stres i migrénu. Organismus ho vyžaduje i pro výrobu energie a k regulaci vápníku, vitaminu D, mědi, zinku a draslíku (1). Navzdory jeho nesporné důležitosti většině lidí hořčík schází. Vysvětluje to snad, proč jsou dnes spánkové poruchy tolik rozšířené? Nějaká souvislost tu zřejmě bude.

Uklidnění klíčové pro usnutí klíčové

Ve stínu všech propagovaných výhod se hořčík skutečně jeví jako zachránce našeho spánku a ochránce růžových snů. Předpokládá se, že aktivuje určitou část nervového systému, která je zodpovědná za vnitřní klid a pocit relaxace. Ovlivňuje také melatonin, tedy hormon řídící cyklus spánku a bdění. K tomu všemu spolupracuje i s neurotransmitery v mozku, jež tlumí nervovou aktivitu a napomáhají usínání (1). V jaké formě ho ale užívat?

Není zdroj jako zdroj

Kdo tento minerál nečerpá z potravinových zdrojů, ten má jiné možnosti. Mimochodem, seznam těch vůbec nejbohatších přírodních zprostředkovatelů zahrnuje ořechy, luštěniny, lněná, dýňová a chia semínka, listovou zeleninu, banány, avokádo, pohanku a celozrnné produkty. Pokud jde o hořčíkové doplňky stravy, ty je nutné vybírat s rozvahou. Potíž je v tom, že se v celé řadě těchto prostředků ukrývá spousta cukru a umělých sladidel, což by se třeba jedincům s diabetem mohlo vymstít. Vždy si tedy ověřte, co daný produkt vlastně obsahuje. Nadbytek cukru ještě nikomu neprospěl (2).

Zdroj: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s12011-022-03162-1, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat