Psí oblíznutí může mít nečekanou zdravotní dohru

Necháváte se od psa olizovat? Pak je na místě otázka, zda si připouštíte, že vás takový láskyplný polibek může stát i zdraví.

Že pes je nejlepším přítelem člověka, se ví už odjakživa. V současné době ho má dle statistik přibližně 40 procent našinců, kteří za něj ročně utratí zhruba 16 tisíc korun. Ale kdo by hleděl na peníze, když je jeho přítomnost doslova léčivá!

Tak trochu jiná medicína

Možná si společnost tohoto oblíbeného domácího mazlíčka vyžádá pár chlupů na gauči a pravidelné očkovací návštěvy veteriny, ale s ohledem na výhody jeho vlastnictví jsou to úplné banality. Ostatně, posuďte sami. Je prokázáno (1), že majitelé psů mají nižší krevní tlak i zdravější hodnoty cholesterolu, s čímž se pojí i omezená pravděpodobnost srdečních chorob. Taktéž jsou výrazně méně náchylnější k depresím, úzkostem i stresu – i to se promítá do jejich dlouhověkosti (2). Jenže jedna věc je s pejskem chodit na procházky a odpočívat na tom zmíněném gauči a druhá se od něj nechat olizovat. V tomto případě už nejde o žádný léčivý elixír, ale spíše zdravotní hrozbu.

Projev lásky s velkým rizikem

„Čtyřnozí přátelé jsou důležití pro naši celkovou pohodu, ale neměli bychom zapomínat na to, že jsou to pořád zvířata,“ upozorňuje uznávaný australský mikrobiolog Enzo Palombo (3). Podobné varování plyne i z odborných studií (4), jejichž poznatky sdělují, že pes může na člověka přenést až 70 choroboplodných zárodků, a to včetně bakterie Capnocytophaga, jež může způsobit sepsi organismu a následně i život ohrožující septický šok. Ale nepropadejte panice, prevence je úplně jednoduchá. Jen na ni nesmíte zapomínat!

Hurá k umyvadlu

„Pokud se obáváte vážných následků, které blízké setkání s domácím mazlíčkem představuje, po kontaktu s ním si vždy důkladně umyjte ruce i obličej. Je to přece snadné,“ vysvětluje výše jmenovaný mikrobiolog Enzo Palombo s tím, že je tento krok obzvláště důležitý před manipulací s jídlem.

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/promotions/harvard-health-publications/get-healthy-get-a-dog-the-health-benefits-of-canine-companionship, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13607863.2013.837147, (3) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/relationships/kissing-pet-health-risks, (4) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668296/#B18







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat