S topením to nepřehánějte, protože kvůli němu budete vypadat starší

Budiž teplo? Ano, ústřední topení je nepostradatelná věc, ale pleti pořádně škodí. Přidává vrásky a zhoršuje vyrážky!

Když je venku zima a nepříjemně mrholí, touží člověk po hřejivé náruči domova víc a víc. A vlastně – co může být jednoduššího? Stačí nastavit termostat na vyšší teplotu a rázem je nádherné teplo, v němž se odpočívá jedna báseň. Škoda jen, že pro pokožku to žádné relaxační terno není. S každým stupněm navíc ztrácí na kráse i kvalitě!

Všechno má svá pro a proti

Jde-li o seznam faktorů, které velkou měrou přispívají k dehydrataci pleti i jejímu rychlejšímu stárnutí, ústřední topení v něm nikdy nechybí. A co hůř – ocitá se na vítězných příčkách. „V zimních měsících se mění spíše naše návyky, nikoli kůže samotná,“ upozorňuje britská dermatoložka Olivia Thorpe (1) „Kromě toho, že méně cvičíme a jíme méně zdravé jídlo, jsme také vystaveni ústřednímu topení, které vysušuje pokožku. A čím chladněji je venku, tím je jeho vliv škodlivější,“ vysvětluje tato specialistka, přičemž objasňuje, že topení – podobně jako klimatizace – snižuje úroveň vlhkosti v místnosti, kvůli čemuž je pleť suchá, napjatá, celkově unavená a vizuálně starší. A to ještě není všechno.

Klima jako strůjce vyrážek?

„Kvůli neustálým přechodům z venkovní zimy do vnitřního tepla se rozšiřují cévy, což může zhoršit stávající kožní obtíže, a to včetně podráždění, zarudnutí, svědivých vyrážek, lupénky, ekzémů i různých zánětlivých stavů,“ vysvětluje zase londýnský dermatolog Adam Friedmann. Jenže co si počít, když se tepla vzdávat nechcete? A krásy také ne?

Budiž vlhko!

Jmenovaný dermatolog zastává názor, že v zájmu vaší pokožky byste měli topení vypínat alespoň na noc. Ano, je to mrazivá představa, že? Pokud vám tohle řešení přijde až moc radikální, zkuste další možnost. Tou je pořízení zvlhčovače vzduchu, který vnitřní vlhkost trochu „napraví“, čímž se pokožka nebude tolik vysušovat. Mimochodem, za ideální teplotu domova, tedy alespoň během zimních měsíců, se považuje rozmezí 18–20 stupňů Celsia (2).

Zdroje: (1) www.glamourmagazine.co.uk/article/central-heating-skin-problems, (2) www.vaillant.co.uk/homeowners/advice-and-knowledge/what-is-the-ideal-room-temperature-1769698.html






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat