Antikoncepce mění ženám mozek

Účel užívání hormonální antikoncepce je jasný asi všem, ale co se týká nežádoucích vedlejších účinků, o těch nemá kdekdo ani tušení. A teď se k nim přidal další – pilulky proti početí prý snižují zábrany podobně jako alkohol.

První antikoncepční pilulka byla schválena v roce 1960, a to ve Spojených státech. S tou dnešní se nedá srovnávat, neboť ta má poněkud jiné hormonální složení, což prý slibuje větší šetrnost a hlavně bezpečnost. Je to ale opravdu tak? Z nových vědeckých poznatků běhá mráz po zádech!

Povolnost kvůli prevenci?

Závěry nové kanadské studie, které publikoval magazín Frontiers in Endocrinology (1), naznačují, že každodenní užívání hormonálních pilulek oslabuje ty části mozku, které jsou zodpovědné za rozhodování a kontrolu impulzů. Jinými slovy – prášek proti nechtěnému početí snižuje zábrany podobně jako alkohol.

„Hormonální antikoncepci užívají zhruba dvě třetiny žen ve věku 15 až 49 let. Při jejím předepisování jsou informovány o různých fyzických vedlejších účincích týkajících se menstruace nebo ovulace, ale ne o vlivu na mozek,“ uvádí hlavní autorka, kterou je kanadská lékařka Alexandra Brouillard, v tiskové zprávě (2). Ovšem těžko říct, čí je to vina, neboť tyto „mozkové účinky“ podle ní stále nejsou dostatečně prozkoumány a zdokumentovány.

Naděje v podobě vysazení

Výzkumný tým jmenované lékařky do své studie zahrnul 41 mužů a dále 139 žen, které v té době užívaly antikoncepci, právě ji vysadily nebo nikdy nekonzumovaly. Ve srovnání s mužskými respondenty měly ženy užívající antikoncepci tenčí prefrontální mozkovou kůru, která přímo ovlivňuje regulaci emocí i pocity strachu. Toto ztenčení dle expertů může otupit zábrany, a to nejen v krizových situacích. Dobrou zprávou však je, že se dle získaných poznatků postupné ztenčování dané mozkové kůry zastaví, jakmile žena hormonální pilulky vysadí. Této tématice bude zasvěcen i další výzkum, aby se celá tahle děsivá záležitost co nejvíce prozkoumala.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2023.1228504/full, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1006779







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat