Záměrné hledání špatných zpráv zvyšuje stres a narušuje spánek

Válka, inflace, vraždy, znásilňování, autonehody. Trávíte spoustu času čtením negativních zpráv? Ihned s tím přestaňte, nebo se už nikdy pořádně nevyspíte!

Zatímco jedni ani nemají televizi a internet používají jen v nejnutnějších případech, druzí na sociálních sítích a stránkách online deníků tráví celé hodiny. Ať už jde o válku v jiné zemi nebo zločiny v okolních místech, není snadné takové zprávy ignorovat. Bohužel, najdou se i tací, kteří zdrcující a negativní novinky vyloženě vyhledávají. Tomu se říká doomscrolling.

Tak copak se dneska zase stalo?

Doomscrolling je zvykem nekonečného a nutkavého procházení sociálními médii, zpravodajskými weby nebo jinými online platformami. Tento obsah se obvykle točí kolem témat, jako jsou katastrofy, krize, pandemie, tragédie a politické nepokoje. Termín doomscrolling, který získal na popularitě v roce 2018, je odvozen od pocitu blížící se zkázy (1). Jestli je návykový? Ano. A navíc nebezpečný.

Jsem ve stresu, tak si ještě přidám

Studie (2) z roku 2022 zveřejněná v časopise Health Communication ukázala, že 16,5 procenta účastníků mělo „vážně problematický“ zvyk konzumovat negativní zprávy. Výzkum dále odhalil, že ti, kteří špatné novinky konzumují ve větší míře a často, inklinují ke stresu, úzkosti a depresi. Jenže lidé si jaksi nemohou pomoci.

Mají strach, že jim něco unikne, bývají zvědaví a paradoxně se do doomscrollingu zapojují proto, aby se odpoutali od vlastního stresu. Jenže den se se dnem sejde a přestává to být legrace. Dlouhotrvající doomscrolling může vést k pocitům beznaděje a zoufalství a narušuje spánkové vzorce. Učiňte mu přítrž!

Nastavte časové limity

Kontrola videí nebo zpráv online je poměrně časově náročná. Vyhraďte si tedy konkrétní časy pro procházení zpráv nebo sociálních médií. Pomocí aplikací tyto aktivity eliminujte.

Upravte své kanály

Zrušte sledování nebo ignorujte účty sociálních médií, jež trvale sdílejí znepokojivý obsah, rozhodně tím své hlavě ulevíte.

Zkontrolujte nastavení svého telefonu

Ať už se jedná o novou zprávu, e-mail nebo aktualizaci na sociálních sítích, telefon se nezastaví. Pípá, zvoní, upozorňuje. Jednoduše deaktivujte vše nepodstatné, snížíte tak pokušení telefon neustále kontrolovat.

Před spaním mějte svůj rituál

Zaveďte před spaním uklidňující rutinu bez obrazovek telefonů nebo počítačů. Můžete si přečíst knihu, meditovat, jít do vany. Pořád vám to nedá? Pokud se doomscrolling stal vaší těžkou závislostí, měli byste vyhledat pomoc odborníka na duševní zdraví.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8250995, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10410236.2022.2106086, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat