Jste těhotná? Jak rozpoznat rané příznaky těhotenství?

Snažíte se už nějaký ten týden o miminko a toužebně vyhlížíte, až se na těhotenském testu objeví vysněné 2 čárky? Nebo se o miminko možná ani tak nesnažíte, ale máte pocit, že byste mohla být těhotná? Pak jistě pátráte po tom, jak vypadají ty úplně první příznaky.

Někoho těhotenství zaskočí, jiný se ho nemůže dočkat

Naše životy jsou nevyzpytatelné, každý máme nějaké plány. Někdo se nemůže dočkat, až konečně najde na testu dvě čárky a bude moci říct, že pár se brzy promění v rodinu, jiný si dává pozor a s těhotenstvím čeká na příhodnější chvíli. Když na něj pak náhodou dojde, hlavou vám víří nejrůznější myšlenky, radost se mísí se strachem.

Není na tom nic divného. O těhotenství se sice říká, že jde o nejkrásnější období v životě ženy, každá z nás to ale může cítit úplně jinak. I když si toužebně přejeme přijít do jiného stavu, když se tak skutečně stane, najednou si nejsme jisté, co se děje a zda tu roli, která je pro nás jednou velkou neznámou, zvládneme. Hormony s námi prostě cvičí od úplného začátku, díky nim se ale na příchod miminka můžeme včas a řádně připravit. Někdo si pořídí jen věci do začátku, jiný klidně přemýšlí, jak vybrat sportovní kočárek nebo jakou postel dítěti pořídit do pokojíčku.

Kdy se začnou objevovat první příznaky?

Těhotenský test by si žena měla dělat až poté, co se nedostaví pravidelná menstruace, některé ženy jsou ale nedočkavé a testují i dříve. Buď si mimiko tak toužebně přejí, že chtějí co nejdřív vědět, zda se tentokrát zadařilo, nebo pociťují určité příznaky, které mohou napovídat, že se brzy stanou maminkou.

Odpověď na otázku, kdy se ty první příznaky skutečně objeví, není jednoznačná, každá žena je jiná. Některá bude pociťovat změny už pár dní po oplodnění, jiná o tom v prvních týdnech vůbec nemusí vědět. Obecně se ale říká, že pokud je nastávající maminka opravdu citlivá a zná dokonale svoje tělo, pak může rozeznat první náznaky zhruba týden po oplodnění. A o jaké příznaky jde?

Nejprve se dostaví únava

Těhotenství je pro tělo velkou změnou už od samého začátku, hormony se bouří a v těle běží pochody, které ho mají na nadcházející období připravit. To dokáže vyčerpat, proto je jedním z prvních příznaků právě zvýšená únava a potřeba spát.

Citlivější ňadra

Tak tohle je příznak, který pocítí většina budoucích maminek. Během těhotenství se prsa budoucí maminky zvětší, připravují se na tvorbu mateřského mléka. Ke konci se objeví i mlezivo neboli kolostrum. A kdy začíná bolest prsou v těhotenství? Proměny prsou a jejich citlivost maminky často pocítí už na samém začátku. Projevy se podobají premenstruačnímu syndromy, jsou ale výraznější.

Nutkání na malou

Hormony začnou zvyšovat prokrvení ledvin i pánevní oblasti, vám se bude chtít častěji na malou. Tyto projevy vás budou provázet celým těhotenstvím, zvýší se totiž objem krve v těle, budete nejspíš zadržovat tekutiny, bude docházet k větší tvorbě moči a ve třetím trimestru močový měchýř bude utiskovat zvětšená děloha.

Pachuť v ústech

Těhotné ženy často honí mlsná, někdy mají ale zvláštní chutě. Klidně si dají kyselé okurky a zají je sladkým dortem. Někdy ale dojde naopak k tomu, že budete nesnášet oblíbená jídla. Co se ale může projevit hned na samém začátku, to je kovová pachuť v ústech.

Vynechání menstruace

Když má žena pravidelný cyklus a menstruace se nedostaví, je to obvykle impulz k tomu, aby si udělala těhotenský test. Vynechání menstruace je jedním z prvních příznaků, nemusí ale nutně znamenat jen těhotenství. Cyklus dokáže rozhodit i stres nebo zvýšená fyzická zátěž, někdy je za zpožděním hormonální nerovnováha apod.

Těhotenské nevolnosti

Jedním z prvních příznaků, se kterým se potkává mnoho nastávajících maminek, jsou těhotenské nevolnosti. Většinou se označují jako ranní nevolnosti, potýkat se s nimi ale můžete nejen ráno, trápit vás mohou kdykoli během dne. Většinu maminek přestanou trápit ke konci prvního trimestru, nejedna z žen se s nimi ale potýká až do porodu, nic na ně nezabírá. Vysvobodí je až narození miminka.

Náladovost

Rozbouřené hormony umějí divy, jedním z jejich projevů je i náladovost. I při sebemenší kritice se žena může rozbrečet, stejně tak při sledování romantického filmu apod.

Neklesající bazální teplota

Ženy, které těhotenství plánují, si často měří bazální teplotu, aby odhadly plodné dny. Bazální teplota během cyklu kolísá, pokud ale ve druhé polovině cyklu neklesá 18 a více dní, pak jde o příznak těhotenství.

Vaginální výtok

Děložní hrdlo si staví hlenovou zátku, která brání otevírání pochvy a chrání děťátko před infekcemi. Její odchod ke konci těhotenství signalizuje blížící se porod, než ji ale na začátku tělo vybuduje, může se dostavit vaginální výtok, který nesvědí, ani nepálí a je také jedním z prvních příznaků těhotenství.

Citlivost na pachy

Hormony s námi skutečně cvičí a dávají nám zabrat, dalším důkazem je to, že těhotné ženy bývají citlivé na pachy, a to i na ty, které normálně milují. Dosud vám parfém voněl a těšila jste se na každou příležitost, kdy ho použijete, teď se vám z něj dělá nevolno a nesnášíte ho. Vadit vám ale může i pach potravin nebo vůně linoucí se z kuchyně při vaření.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat