Únava během dnů volna je naprosto normální

Takové jste měli plány na víkend! Jenže ouha, pocit vyčerpanosti je natolik velký, že jen poleháváte na gauči a cítíte se jako přejetí parním válcem. Proč tomu tak je?

Řekněme, že je pátek večer a absolvovali jste další hektický pracovní týden plný schůzek a úkolů. Máte před sebou celý víkend, nebo dokonce kratší dovolenou. Jak příjemná představa! Jakkoli se na volno ale těšíte, kazí vám to zjištění, že se vaše energetická nádrž ocitá na úplné nule a nechce se vám absolutně nic. Proč jste tolik unavení, když máte sršet elánem?

Nadměrný stimul střídá útlum

Když vaše pracovní nasazení vyžaduje neustále poletování od schůzky ke schůzce, dodržování termínů a takřka nekonečné řešení toho či onoho, je jasné, že hladina stresu, která tělo udržuje v pohotovostním režimu, dosahuje maxima. O víkendech a volných dnech je to samozřejmě diametrálně jiné, neboť přichází nečinná stopka. „Výsledkem může být obrovský nával únavy, protože mozek se cítí dostatečně bezpečně na to, aby zavřel kortizolový a adrenalinový kohoutek, takže se celotýdenní vyčerpání naplno projeví,“ vysvětluje americká specialistka spánkové behaviorální medicíny Jade Wu. Jaký je další důvod?

Spánkový dluh se neodpouští

Jestli od pondělí do pátku spíte méně než byste chtěli a potřebovali, spánkový dluh se samozřejmě nastřádá, a to i s úroky. Bohužel je téměř nemožné splatit ho tím, že si oba víkendové dny trochu více přispíte. Vlastně to funguje přesně naopak, myslí si výše jmenovaná odbornice. Vybočení ze zajetých spánkových rutin podle ní unavuje dvakrát tolik.

I nuda krade elán!

„Možná jste dehydrovaní, nudíte se, málo jste se najedli nebo je vaše tělo v pro něj neobvyklé pasivitě. Tohle všechno k víkendové únavě také přispívá,“ uzavírá expertka Jade Wu. Nikdo vám pochopitelně relax na gauči nezakazuje, ale pravdou zůstává, že když si trochu zacvičíte, můžete ten otravný pocit vyčerpanosti přelstít.

Zdroj: www.wellandgood.com/why-am-i-so-tired-on-my-days-off/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat