Neobvyklé způsoby, jak se ubránit chřipce

Už je to dlouho, co jste si zašli na masáž? Zase se na ni objednejte, protože i tahle příjemná procedura vás může před chřipkou uchránit. Stejně jako to, že si v práci budete častěji mýt ruce!

Ne, ještě z toho nejsme „venku“, protože zima stále vládne, takže riziko chřipek zdaleka nepominulo. Chcete nákaze zabránit, proto se spoléháte na dezinfekci, bez které neuděláte ani krok? Měli byste vědět, že tohle preventivní opatření má jisté trhliny.

Bacil je odolná potvůrka!

Dezinfekční prostředky na ruce možná vůbec nejsou tak efektivní, jak si myslíte. Studie (1) zveřejněná v magazínu mSphere prokázala, že virus chřipky A zůstává plně aktivní celé dvě minuty po jejich použití. A to znamená jediné – přenos je možný i poté, co si do pokožky pečlivě vetřete přípravek na bázi etanolu s pocitem, že jste díky němu z bacilového obliga. No, nejste, minimálně těch 120 vteřin. Tedy vlastně více, neboť výzkumníci poznamenávají, že i dezinfekce s vysokým obsahem alkoholu může v určitých případech chřipkové choroboplodné zárodky likvidovat až čtyři minuty. Chtělo by to tedy nějakou preventivní ochranu navíc, že? Zkuste si zdraví pojistit těmito zlepšováky.

Jídlo svede divy

Vnímejte jídlo jako lék. Ono to tak totiž opravdu funguje. Třeba americký lékař Robert Segal doporučuje navýšit příjem bílkovin, protože pomáhají tělu s vytvářením protilátek (2). Zaměřte se proto na bohaté proteinové zdroje, ke kterým patří libové maso, luštěniny, tučné ryby, vejce, řecký jogurt i tofu (3).

Dopřejte si masáž

Když jste ve stresu, je více pravděpodobné, že onemocníte, upozorňuje výše jmenovaný lékař. A potvrzují to i vědci (4), podle kterých chronický stres obranyschopnost výrazně oslabuje. Tak se uvolněte! Přímo se nabízí relaxační odpočinková masáž, která vlastně imunitu nepřímo podporuje (5).

Buďte v práci obezřetní

V období chřipek jsou největší hrozbou veřejné prostory a sdílené předměty. Myjete si ruce pokaždé, když v kanceláři sáhnete na společnou konvici? A co kliky ode dveří, počítačové klávesnice nebo takový telefon? Arizonští experti došli k závěru (6), že po kontaktu s kontaminovaným předmětem se virem chřipky nakazí 50 procent lidí, a to za méně než čtyři hodiny. Staré dobré mýdlo a vodu tedy nepodceňujte.

Zdroje: (1) www.journals.asm.org/doi/full/10.1128/msphere.00474-19, (2) www.livestrong.com/article/13721698-prevent-cold-and-flu/, (3) www.livestrong.com/article/257569-list-of-the-top-10-foods-with-the-highest-protein-content/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22474371/, (5) www.centracare.com/blog/2021/february/5-ways-massage-impacts-the-immune-system/, (6) www.news.arizona.edu/story/germs-spread-fast-at-work-study-finds






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat