Podle nohou lze poznat selhávají játra

To, zda vám selhávají játra, můžete odhalit i bez lékaře. Podívejte se na těchto několik červených vlajek, které se projevují na nohou – převážně v noci.

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Hrají důležitou roli při proplachování toxinů ze systému, pomáhají metabolismu a udržují trávicí zdraví na správné cestě. Tento orgán ovšem není imunní vůči komplikacím, které mohou nastat. Jedním z nejčastějších onemocnění, s nímž se potýká, je selhání jater, které způsobuje další zdravotní stavy, včetně poškození srdce, selhání slinivky břišní atd. Bojíte se o zdraví svých jater? Nikdy neignorujte tyto varovné příznaky, jež se objevují v nohou, zejména v noci.

Neobvyklé otoky

Otoky nohou patří k nejběžnějším známkám selhávání jater. To se děje hlavně tehdy, když jsou tekutiny udržovány v tkáních vašeho těla, lékařsky známých jako edém, v důsledku méně než optimálního výkonu jater při filtrování toxinů. Během noci se zmíněná přebytečná tekutina často hromadí v dolních končetinách.

Konstantní svědění

Velmi neobvyklým znakem, který je spojen se selháním jater, je neustálé svědění. Žít se svědivýma nohama samo o sobě není žádná legrace, nicméně v tomto případě se jedná o další ze signálů toho, že něco není v pořádku.

Vznik pavoučích a křečových žil

Pavoučí žíly jsou malé, rozšířené krevní cévy, které jsou patrné v blízkosti povrchu kůže, a křečové žíly jsou velké, zkroucené cévy viditelné pod kůží. Na obojí si dávejte pozor, protože játra se prostřednictvím viditelných žilek pravděpodobně hlásí o pozornost.

Změny barvy kůže

Osoba trpící selháním jater si může všimnout změn barvy kůže na nohou. Játra jsou mistrem metabolismu bilirubinu, žlutého pigmentu produkovaného při odchodu červených krvinek. Když se játra odtrhnou od svých funkcí, bilirubin se hromadí a vinou toho má pokožka žlutý odstín.  

Syndrom neklidných nohou

Syndrom neklidných nohou je vážný zdravotní stav, jež se vyznačuje intenzivním nutkáním pohybovat nohama. Ano, i tohle poukazuje na dysfunkci jater.

Bolest

Nohy vás v noci bolí? V překladu to znamená, že uvnitř těla dochází k zadržování vody – játra nejsou v kondici. Místo toho, abyste užívali léky proti bolesti, navštivte lékaře.

Ztráta síly

Nevysvětlitelná ztráta síly v nohou nabádá, abyste zdraví svých jater neignorovali. Játra jsou zodpovědná za produkci proteinů, které jsou nezbytné pro fungování svalů. Jakmile aktivita jater poklesne, syntéza bílkovin se může zhoršovat, což způsobuje bolesti svalů a slabost.

Zdroje: www.thehealthsite.com/diseases-conditions/liver-health-7-signs-of-liver-failure-that-can-show-up-in-your-legs-and-feet-at-night-1059014/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482374/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat