Čas trávený se psem zmírňuje stres a zlepšuje koncentraci

Když psovi vyčesáváte srst, vaše mozkové vlny zesílí schopnost koncentrace. Na útlum nervozity blahodárně působí zase procházka a obyčejné mazlení, které dělá dobře vám i domácímu mazlíčkovi.

Každý majitel psa by vám asi potvrdil, že se ve společnosti svého chlupatého parťáka cítí milovaně a velmi dobře. Toto láskyplné tvrzení podporují i vědci, kteří zjistili, že čas trávený s němou tváří zajišťuje nejen hlubokou psychickou relaxaci, ale i lepší soustředění.

Mozek prostě nelže!

Pro studii (1) publikovanou v odborném recenzovaném magazínu PLOS One jihokorejští lékaři oslovili 30 dospělých jedinců, kterým v rámci testování propůjčili roztomilého pudla jménem Aro. Respondenti s ním chodili na procházku, kartáčovali mu srst, dávali pamlsky, mazlili se s ním a fotografovali – zkrátka běžné věci, jež jsou vlastníkům psů dobře známé. Ovšem s tím rozdílem, že u všech těchto činností měli účastníci speciální zařízení monitorující jejich mozkové vlny. A ty se ošálit nenechají.

Alfa i beta užitku

Autoři tohoto výzkumu zaregistrovali třeba to, že při venčení Ara i hrách s pískací hračkou mají dobrovolníci silnější alfa mozkové vlny spojované právě s relaxací. Beta vlny, které jsou zodpovědné za koncentraci, zesílily zase při česání srsti a mazlení. „Naše poznatky dokazují, že specifické psí aktivity mohou aktivovat silnější relaxaci, emoční stabilitu, pozornost, koncentraci a kreativitu tím, že usnadní zvýšenou mozkovou aktivitu," píše se v tiskové zprávě. Není to poprvé, co se vliv psa na duševní zdraví prokázal.

Štěkot jako prevence demence

I v minulosti odborníci poukázali na to skutečnost, že pouhých dvacet minut v přítomnosti domácího mazlíčka snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, a naopak stimuluje produkci oxytocinu – takzvaného hormonu lásky (2). Dokonce vyšlo najevo i to, že majitelé psů starší 45 let vykazují výrazně nižší pravděpodobnost budoucí demence (3). Není to tedy jen zvíře, je to zázračný lék!

Zdroje: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0298384, (2) www.sciencedirect.com/journal/international-journal-of-psychophysiology, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221133552300356X






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat