Vyprávění příběhů má pozitivní vliv na duševní zdraví

I když je ticho uklidňující, povídejte, co hrdlo ráčí. Vyprávění příběhů totiž přesahuje svou konvenční roli zábavy a objevuje se jako katalyzátor duševního zdraví a pohody. To jste o něm věděli?

Příběhy z dětství, zábavné historky z natáčení, sdílení vlastních obav, zkušeností a postřehů patří k formě duševní terapie. Prostřednictvím osobních vyprávění se jednotlivci vyrovnávají s traumaty a zdravotními výzvami, podporují spojení a léčení. Tedy nejen to. Pokud si své historky nenecháte pro sebe, dočkáte se i dalších výhod.

Vyprávění zlepšuje poslechové dovednosti a podporuje představivost

Aktivní zapojení do vyprávění rozvíjí pozorné naslouchání, životně důležitou sociální dovednost. Ponoření se do vyprávění také stimuluje představivost, rozšiřuje kognitivní obzory a podporuje odolnost vůči životním stresorům (redukuje stresový hormon kortizol).

Vyprávění zvyšuje empatii

Vyprávění příběhů vyvolává empatii tím, že vytváří emocionální spojení s postavami a spouští uvolňování hormonu oxytocinu, který je známý svými účinky při snižování úzkosti a stresu (1). Zároveň reguluje společenské vazby a chování, zlepšuje paměť a emoční spojení.

Vyprávění vytváří pozitivní emoce

Vyprávění utváří náladu a vnímání sebe sama, podporuje optimismus a psychickou odolnost. Další důvod, proč se pochlubit příběhem o tom, jak vás v práci vyšplouchla kolegyně.

Vyprávění má výhody pro jednotlivce s demencí

Terapie vyprávěním příběhů a reminiscenční terapie nabízí výhody jedincům s demencí už jen proto, že podporuje kognitivní funkce a stimuluje pozornost a koncentraci. Prostřednictvím společného vyprávění senioři bojují proti zhoršování paměti.

Vyprávění propojuje s ostatními

Vyprávění příběhů slouží jako účinný nástroj komunikace, od uchvácení publika až po překlenovací vědecký diskurz. Suma sumárum, chcete-li zaujmout davy a zároveň léčit sebe sama, neváhejte pustit si pusu na špacír.

Zdroje: (1) wwwpubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15834840, www.thehealthsite.com/photo-gallery/5-ways-storytelling-promotes-mental-health-1068300/mental-health-care-sketch-diagram-5-1068301/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat