Pět problémů, které nás nejčastěji přivádějí do zubních ordinací

Zuby jsou při setkání s ostatními naší důležitou vizitkou. Krásný úsměv dokáže okouzlit opačné pohlaví, ale v případě problémů může nastat právě opačný efekt. Kvalitní péče o zuby stojí hodně času a tak není divu, že řada lidí má se svou ústní dutinou často i několik rozličných problémů.

Zubní kaz

„Ve své ordinaci se nejčastěji setkávám s lidmi, které přivádí problémy spojené se zubním kazem a jeho následky,“ říká MUDr. David Kadlec ze soukromé zubní praxe v Domažlicích. Zubní kazy se opravdu objevují nejčastěji, a to už od raného dětství. Může za to více faktorů – nedokonalé čištění dětského chrupu, polykání zubní pasty, hodně cukrovinek a někdy též genetické dispozice. Primární ochranou proti zubnímu kazu je fluor obsažený v zubních pastách.

Zubní kámen

Zubní plak se sice jeví primárně jako kosmetický problém, ale v jeho důsledku vznikají právě další nepříjemné zdravotní komplikace. Plak se usazuje zejména na místech, kde probíhá čištění obtížněji – často v mezizubních prostorech a také v oblasti přechodu zubu a dásně. K dokonalému odstranění zubního plaku je podle doktora Kadlece dobré doplnit vhodný zubní kartáček o dentální nit a mezizubní kartáček.

Zánět dásní

Krev na kartáčku, bolavé dásně – mnozí z nás mají tuto nepříjemnou zkušenost. Zánět dásní neboli paradontóza je velmi bolestivý neduh. Navíc často chodí  ruku v ruce s jinými problémy. MUDr. Kadlec k tomu poznamenává: „Mnohdy jde o souhru více příčin, protože zejména zubní kaz a zánět dásně mají společného původce. Je jím zubní plak.“

Citlivé zubní krčky

Možná je zrovna toto vaše trápení. Kousnete do studeného, napijete se horkého čaje – a zabolí vás zuby. Vyhýbáte se zmrzlině, máte problémy s jídlem. „U citlivých krčků není většinou příčinou zubní plak, ale nesprávná technika čištění, případně kyseliny obsažené v konzumované potravě. Pomocí jsou v takovém případě zubní pasty a ústní vody na citlivé krčky, které mají optimální složení vedoucí postupně ke snížení citlivosti zubů. Samozřejmostí je vhodný kartáček a především správná technika jeho používání," podotýká doktor Kadlec.

Bělení zubů

Kdo z vás by nechtěl mít krásně bílé zoubky? Pro filmové hvězdy je to povinnost, ale i pro běžné smrtelníky je bílá zubní sklovina prostě symbolem krásy, čistoty a zdraví. Ale ne každému byla přírodou nadělena. Proto jsou zubní ordinace nebo pracoviště zubních hygienistek plné zájemců o vybělení. Bělicí zákroky v ordinacích jsou však dost nákladná záležitost. Lidé tak s oblibou kupují různé bělicí zubní pasty a přípravky. Novinkou je v tomto ohledu pasta Signal White Now Gold, která má okamžitý bělicí účinek již po prvním vyčištění zubů. Bělost zubů také velmi ovlivňuje to, co jíme, kouření, červené víno, káva a další vlivy.

„Většině těchto problémů se dá předcházet pečlivou prevencí, správnou technikou čištění a vyrovnanou životosprávou,“shrnuje výčet nejčastějších problémů ve stomatologických ordinacích doktor Kadlec. Plné čekárny nás však přesvědčují o tom, že ne všichni Češi mají k péči o své zuby tak zodpovědný přístup.  A jak jste na tom vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat