Sedmero rad od dentální hygienistky pro zdravý a krásný úsměv

V souvislosti s uvažovaným zavedením plateb za amalganové plomby se do popředí dostává téma správné a účinné péče o zuby. Podle tvrzení odborníků je výskyt zubních kazů přímo závislý na prevenci, a tudíž přímo ovlivnitelný pacienty. Právě prevence je důvodem, proč lidé přicházejí na specializovaná pracoviště zubní hygieny, a proto jsme požádali Michaelu Kumherovou, diplomovanou dentální hygienistku, aby nám poradila, jak mít zuby krásné a zdravé.

Pro zdravý a krásný úsměv je důležitá správná očista dutiny ústní. Většinu problému jako zubní kaz a zánět dásní způsobují povlaky. Povlak je pevně ulpívající hmota, která je složena ze slin, bakterií a zbytků jídla. Tyto povlaky se nám tvoří hlavně v místech, která se špatně omývají, tedy v mezizubním prostoru, na kousacích ploškách stoliček a v krčkové části zubů. Pro zdraví a krásu zubů je tedy potřeba pravidelné čištění.

Zde je mých sedm rad jak a čím dosáhnout zdraví vašich zubů a dásní:

1.    Mezizubní kartáček

Mezizubní prostory je potřeba pročišťovat jednou denně. Na to jsou dobré mezizubní kartáčky nebo dentální nitě. U mezizubního kartáčku je důležité hlídat, aby drátek byl co nejtenčí a vlákna co nejdelší, aby byl prostor dobře vyčištěn. V předních úsecích chrupu se nám může stát, že ani ten nejtenčí kartáček nedostaneme skrz, proto použijeme dentální nit, aby žádný prostor nebyl vynechán.

2.    Zubní kartáček

Dvakrát denně vyčistíme zuby kartáčkem. U kartáčku si dáváme pozor, aby jeho vlákna nebyla tvrdá a pracovní část kartáčku co nejmenší. Při správné metodě čištění jsou tyto předpoklady nezbytné. Správnou techniku čištění vertikálními pohyby odshora dolů by se měl odstranit povlak ze zubů, a to hlavně u krčku a dále pak kousacích ploch stoliček. Pomoci vám může např. nový kartáček Signal Vertical Expert, jehož tvar hlavičky a rukojeti je uzpůsoben pro čištění zubů odshora dolů pomocí stírání. Navíc vám pohled na něj vždy připomene, na co se při čištění zubů soustředit, protože většina z nás je zvyklá čistit si zuby horizontálně, tedy ze strany na stranu.

3.    Zubní pasta

Správná zubní pasta, by měla obsahovat fluoridy a její abrazivní částice by měly být co nejmenší, aby nedráždily ke zvýšené citlivosti zubů. Na kartáček si dáváme množství ve velikosti asi kuličky hrášku, vice není potřeba. Pokud trpíte zvýšenou citlivostí zubů, použijte specializované pasty, jako např. Sensitive Expert. Pokud máte čtyři a více výplní, můžete používat pastu s vyšším obsahem fluoridů.

4.    Fluoridační gel

Fluoridační gel je prevence proti zubnímu kazu, také může pomáhat při zvýšené citlivosti zubů. Používat by se měl jednou týdně, já doporučuji používat jej spolu s mezizubním kartáčkem a to z toho důvodu, že většina kazů nám vzniká právě v mezizubí.

5.    Ústní voda

Ústní vodu můžeme používat několikrát denně. Je to velice dobrá pomůcka na osvěžení dechu, a to nejen po dobrém obědě. Ale pozor, ústní voda nezastane práci kartáčku!

6.    Dietní doporučení

Jsou potraviny, které na zubech ulpívají více než ostatní. Na ty bychom si měli dávat pozor, protože se ze zubů neočistí tak rychle jako jiné a mohou způsobit až zubní kaz. Jsou to hlavně lepivé, sladké potraviny a nápoje. Proto je dobré je konzumovat méně a určitě večer před spaním již po vyčištěných zubech nepít nic sladkého.

Další „dietou“, která může souviset se zuby je takzvaná „bílá dieta“. Měli bychom ji nasadit zejména po bělicím zákroku u lékaře či zubní hygienistky. Během ní nejíme ani nepijeme nic barevného. Jedná se například o červené víno, kávu, čaj, kari koření, kečup, borůvky, červenou řepu atd. Také kouření je zakázáno.  

Tuto bílou dietu je třeba držet cca 4 až 7 dní, ale čím déle vydržíte, tím se efekt vybělených zubů prodlouží. U silných kuřáků a lidí co často pijí kávu nebo čaj se odstín zubů vrací do původního za cca 1 až 2 roky. Doporučuji rovněž používat zubní pastu Signal White Now Gold, která díky svému okamžitému optickému bělicímu efektu pomůže odstín udržet.

7.    Pravidelné návštěvy dentální hygienistky

Pravidelná návštěva dentální hygienistky je velmi dobrá zpětná vazba. V první návštěvě vám hygienistka naměří přesně na vaše zuby mezizubní kartáčky, aby v mezizubí nezůstával žádný povlak a poradí vám správnou technikou čištění zubů. Také vám profesionálně očistí zuby od povlaků, zubního kamene a pigmentací, které způsobují zánět dásní až parodontózu. Pomocí parodontologických indexů vám pomůže včas diagnostikovat počínající parodontózu. Čím dřív se na toto onemocnění přijde, tím dřív se může nastoupit s léčbou a tím jsou menší škody na vašem úsměvu.

Máte další dotazy k ústní hygieně? Zeptejte se on-line Michaely Kumherové, diplomované dentální hygienistky Signal







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat