Máslo a šlehačka nejsou největší zlo. Víme, co vám škodí víc!

Omezování konzumace másla a smetany může zdraví srdce a cév víc uškodit než prospět. Švédští vědci varují před nesprávným chápáním významu nasycených mastných kyselin pro zdraví oběhové soustavy. Podle nich dieta chudá na tuky a velmi bohatá na sacharidy totiž škodí mnohem více a vede k tomu, že se dnes zbytečně předepisují léky na snížení hladiny cholesterolu.

Pro zdraví srdce a cév je naopak nezbytné snížení příjmu sacharidů a umírněná konzumace tuků včetně těch nasycených z másla. Proč? Protože při vysokém příjmu sacharidů a omezeném příjmu tuků se v těle výrazně zvýší hladina nebezpečného cholesterolu LDL s nízkou hustotou, zatímco hladina prospěšného cholesterolu HDL s vysokou hustotou klesne. A tento stav je nepříznivý pro zdraví srdce a cév a lékaři ho mnohdy řeší podáváním statinů. Naopak při sníženém příjmu sacharidů a umírněné konzumaci tuků se hladina HDL zvýší a hladina LDL sníží.

Po čtyřech desetiletích doporučování omezení příjmu nasycených tuků z másla, smetany a masa máme paradoxně mnohem více onemocnění srdce a cév,“ varuje švédský kardiolog Aseem Malhotra.

Dříve se soudilo, že zvýšenou hladinu tuků v krvi způsobuje zvýšený příjem nasycených tuků ve stravě… moderní vědecké důkazy ale prokázaly, že jsou to rafinované sacharidy a jednoduché cukry, které jsou viníky zvýšené hladiny triglyceridů v krvi,“ tvrdí profesor David Haslam z britského Národního obezitologického fóra.

Současné výzkumy vůbec neprokazují žádný vztah mezi příjmem nasycených tuků a rizikem kardiovaskulárních chorob, přičemž nasycené tuky mají naopak ochranný účinek,“ tvrdí doktor Malhotra.

Nejhorší pro zdraví srdce a cév je strava příliš bohatá na sacharidy – hlavně ty z bílé mouky (pečivo) a rafinovaného (bílého) cukru. Ideální je pak jídelníček středomořských národů, kde se sacharidy přijímají v podobě celozrnných obilovin a tvoří jen menší část denního energetického příjmu, zatímco jsou ve stravě bohatě zastoupeny bílkoviny z ryb a mořských plodů, drůbeže a libového masa. Středomořská strava je ale také bohatší na tuky z ořechů, olejů a másla.

Naopak stále více důkazů hovoří o tom, že pro srdce a cévy je mnohem zdravější máslo než margaríny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat