Test na zdraví spermií zvyšuje šanci otěhotnět až o 30 procent

Vědci z Yale School of Medicine vyvinuli jednoduchý laboratorní test, který s přesností na 99 procent oddělí zdravé funkční spermie od těch méně kvalitních. Vybere tak ty spermie, které by preferovalo i samo vajíčko.

Mocná přitažlivost kyseliny hyaluronové

K odlišení funkčních a nefunkčních spermií slouží v testu kyselina hyaluronová, která je také součástí membrány obklopující vajíčko. Spermie jsou k ní přitahovány a snaží se na ni navázat. Ne každé se to ale podaří. Podle vědců jsou právě ty spermie, které se dobře navazují na kyselinu hyaluronovou, také ty s nejméně poškozenou genetickou výbavou a nejvyšší schopností vajíčko oplodnit.

Když si vajíčko nemůže vybrat

Pokud oplození probíhá přirozenou cestou, vajíčko si díky kyselině hyaluronové, zjednodušeně řečeno, vybere tu nejlepší spermii. Při některých metodách IVF však tuto možnost výběru nemá. Například u tzv. ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie) je spermie, která podle laboratorního pracovníka nejvíce odpovídá normálnímu tvaru a je nejvíce pohyblivá, vpravena přímo do vajíčka. Může se tak stát, že je vajíčko oplozeno spermií s poškozenou genetickou informací, což s sebou přináší větší rizika. A právě tady by test, který odliší kvalitnější spermie, našel své uplatnění.

Téměř stoprocentní úspěšnost

Že test skutečně funguje, potvrdili vědci pokusem s padesáti vzorky spermií. Smíchali spermie s kyselinou hyaluronovou a s roztokem, který obarví spermie s nepoškozenou DNA zeleně. A výsledek byl skvělý. Téměř všechny, tedy přesněji řečeno 99 procent navázaných spermií, svítily zeleně. Z těch, které se nenavázaly, byla zelená jen polovina.

Test podle vědců zvyšuje šanci úspěšného těhotenství o 20 až 30 procent a byl již schválen americkou Agenturou pro potraviny a léky (FDA – Food and Drug Administration). V budoucnu by mohl posloužit nejen k vybírání vhodných spermií, ale také pro stanovení množství spermií v mužském ejakulátu schopných oplození.

Zdroj: www.zenska-neplodnost.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat