Běháním zhubnete, ale musíte se vyvarovat chyb začátečníků

Také jste se rozhodli, že letošní jaro uděláte něco pro své zdraví a začnete běhat? Pak pro vás máme několik tipů, které byste jako začátečník měli znát, abyste si běhání nejen náležitě užili, ale abyste si při něm neublížili.

Boty jsou základ

Investujte do běžeckých bot. Jsou navržené tak, aby byly pohodlné a aby pomohly svému majiteli zmírnit zátěž na klouby a páteř, kterou běhání představuje (zvláště zpočátku, především pro někoho, kdo neměl žádný jiný pohyb a jeho tělo je zvyklé celé dny sedět u počítače apod.). Mimochodem, nevybírejte si boty podle barvy nebo designu, v první řadě musejí být pohodlné! Věřte, že originální barevné provedení nebudete vnímat nijak pozitivně, pokud budete slzet bolestí z puchýřů…

Řiďte se stanoveným plánem, který vám vyhovuje

Existuje řada návodů jak začít běhat, tak aby navržený plán vyhovoval vaší fyzické kondici. Jinak bude moci začít člověk, pro něhož je běh jediným a novým pohybem, jinak bude s běháním začínat například člověk, který chodí pravidelně do posilovny. Zkrátka se porozhlédněte po internetu a snažte se najít plán, který bude vyhovovat právě vám.

Nepřepalte začátek

Nepředstavujte si, že nazujete boty, vyjdete z domu a hodinu poběžíte tempem, které by vám záviděl nejeden sportovec. Pokud nejste zvyklí se hýbat, potrvá vám nějakou dobu, než se na pořádný běh vůbec zmůžete. Prokládejte běh chůzí (postupně zkracujte její intervaly), případně nejprve jenom choďte a postupně přidávejte tempo.

Zkuste přemluvit přátele

Pokud víte o někom ze svého okolí, kdo o běhu rovněž uvažuje, zkuste začít spolu. Jednak budete motivovanější (hůře se přestává, když víte, že je na vás ještě někdo navázaný), navíc se budete zpočátku hlídat, abyste to nepřehnali. A běhání vás ve dvou (třech, čtyřech…) bude o něco více bavit.

Běhejte nejméně 3krát do týdne

Nemusíte běhat každý den, ale tak 3krát až 4krát do týdne byste rozhodně měli. Pravidelnost je důležitá. Na druhou stranu nemá cenu se nervovat nebo si vyčítat, pokud vám to zkrátka některý den nevyjde a vy budete muset vynechat. Neznamená to, že další den musíte běžet dvakrát tak déle. Minimálně jeden den v týdnu si pak od běhání zcela odpočiňte, aby vaše tělo zregenerovalo.

Přemýšlejte o tom, co jíte

Přehodnoťte i svou stravu, s běháním byste měli spojit celkové „ozdravění“ svého životního stylu. Zařaďte na svůj talíř jídla, která vám dodají dostatek energie, ale která nebudou příliš těžká.

Nezapomínejte na hydrataci

Zvyšte přes den přísun tekutin. Fyzická námahy klade na náš pitný režim zvýšené nároky, mohlo by se tedy stát, že skončíte dehydratovaní.

Zvyšujte zátěž pomalu

Trasu běhu či jeho rychlost zvyšujte jen o 10 až 20 % týdně. Potřebujete vylepšovat fyzickou kondici postupně, pokud totiž své pohybu neuvyklé tělo vystavíte hned od počátku vysoké zátěži, hrozí vám nepříjemná zranění. Nečekejte zázraky hned od počátku, dopřejte tělu čas, aby si na pravidelný trénink zvyklo!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat