Dáváte si sklenku? Pak už byste rozhodně neměla mlsat!

Milovníci lihových nápojů, kteří si každý den dopřejí nějakou tu skleničku, by už neměli mlsat. Světová zdravotnická organizace tvrdí, že alkoholické nápoje obsahují velké množství cukru, a pokud člověk pije – třebaže střídmě – neměl by jíst sladké. Překračuje totiž doporučený denní příjem jednoduchých sacharidů a zvyšuje tím u sebe riziko rozvoje celé řady vážných onemocnění, především pak diabetu.

Podle Světové zdravotnické organizace by dospělý člověk neměl denně sníst víc jak šest čajových lžiček cukru, většina lidí na Západě však v průměru konzumuje dvojnásobek. Většinou o tom ani netuší. Většina alkoholických nápojů a především ty míchané obsahují velké množství cukru. Takže stačí dva drinky a člověk přijme denní dávku jednoduchých cukrů. Nejhorší z tohoto hlediska jsou koktejly.

„Vysoký příjem jednoduchých cukrů zvyšuje riziko obezity, onemocnění srdce, diabetu a zkažených zubů,“ varuje Světová zdravotnická organizace. Odborníci také zdůrazňují, že mnohem nebezpečnější s ohledem na obezitu a zdraví srdce a cév jsou ve stravě právě jednoduché cukry, nikoli tuky.

„Největší problémy pak podle zdravotníků způsobují skryté cukry v potravinách, o nichž lidé většinou netuší, nejvíce jich je ve slazených nápojích, ovocných džusech, ovocných pyré, cereáliích a hotových jídlech,“ píše britský list Daily Mail. Ten také zjistil, že klasický gin s tonikem v jedné sklenici obsahuje tři a půl lžičky cukru, více než polovinu denní dávky jednoduchých cukrů. Stačí tak, aby si člověk dal dva takové drinky, a už by neměl jíst nic slazeného, pít žádné džusy a slazené nápoje.

„Množství cukru v některých alkoholických nápojích je docela vysoké. Já si občas také užiju nějaký drink jako každý jiný člověk, ale opravdu je nejlepší zvolit takový nápoj, který obsahuje minimum přidaného cukru, protože máme velké množství důkazů, že přidaný cukr je největší padouch s ohledem na zdraví,“ tvrdí londýnský kardiolog Aseem Malhotra.

Nejlepší volbou je pak víno a pivo. Půl litru piva – denní doporučená dávka – obsahuje jen půl lžičky jednoduchých cukrů. Víno, je-li suché, obsahuje ve dvou decilitrech dokonce ještě méně. Sladkých a fortifikovaných vín by měl člověk vypít jen velmi malé množství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat