Pánové, chraňte své rozkroky: Už pár hodin na kole je nebezpečných!

Cyklistika patří mezi zdravé sporty, které prospívají oběhové soustavě i celkové fyzické kondici. Jenže stejně jako vše v lidském životě nadbytek dobrého nakonec víc škodí než prospívá. Platí to zvláště u mužů po padesátce, jimž dlouhé vysedávání na kole škodí. Ohrožuje je dvěma typy rakoviny – nádorovým onemocněním varlat a nádorovým onemocněním prostaty.

Právě druhým typem rakoviny u cyklistů se zabývali vědci z Londýna. A zjistili, že muži středního věku, kteří tráví na sedle kola více než devět hodin týdně, jsou více ohroženi rakovinou prostaty než ti muži, kteří nejezdí na kole vůbec.

Studie vědců z University College London patří k nejrozsáhlejšímu výzkumu účinků cyklistiky na zdraví mužů. Opírá se totiž o sledování pěti tisíc dvou set cyklistů.

Muži po padesátce, kteří jezdí na kole devět a více hodin týdně, jsou ohroženi rakovinou prostaty pětkrát více než ti, kteří nejezdí na kole vůbec,“ tvrdí vědci z University College London.

Jejich tým ale vyvrátil jinou věc, tedy že cyklistika negativně ovlivňuje plodnost či schopnost erekce.

„Jenže statisticky prokázaný vztah mezi rakovinou prostaty představuje pro miliony mužů pravidelně jezdících na kole nové znepokojení týkající se jejich zdraví,“ tvrdí autoři z Londýna.

Jízda na kole je také spojována s rakovinou varlat. A Lance Armstrong je jen jedním, slavným příkladem. Kvůli rakovině varlat si musel nechat pohlavní žlázy odoperovat.

Cyklistiky není třeba se samozřejmě obávat. Má na zdraví člověka blahodárný vliv a jako intenzivní aerobní pohyb prospívá svalům a oběhové soustavě. Je prevencí diabetu, metabolických poruch a řady onemocnění včetně mnoha typů rakoviny. Hodina a půl denně strávená na kole je podle londýnských odborníků ideální mírou pro zdraví. Tak jako v případě jiných druhů sportu. Hodina až dvě denně jsou ideální.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat