Jak zatočit s podzimní depresí? Vyhledávejte slunce!

Severní zeměpisné šířky od zítřka zahalí čtvrtrok tmy. Od rovnodennosti k dnešku je to tak daleko jako ode dneška k slunovratu. A čím severněji se člověk vydá, tím bude světlá část dne kratší. To má samozřejmě negativní vliv na psychiku. Ve Švédsku bude ovšem tmy více a světla méně než v našich končinách, i tak by ale i zdejší lidé měli preventivně začít pracovat na tom, aby je kvůli nedostatku světla netrápily deprese a chmury.

Švédští psychiatři tvrdí, že v této části roku, která nás čeká, je nejpodstatnější využít všechny sluneční paprsky. Jak jen je to možné, měl by člověk zamířit ven a trávit co nejvíce času na slunci.

„Zima může být náročným obdobím pro mnoho lidí, zvláště pracující ze zahraničí a uprchlíky, kteří přicházejí do Švédska z mnohem teplejších zemí. Člověk se začne cítit unavený, chce spát déle nebo jen najít sebe tím, že zůstane doma, chce jíst sladkosti včetně sacharidů. Mnoho mých klientů přiznává, že musí jíst velké množství sendvičů nebo brambor právě v zimě. Ale když strávíte dvacet minut na slunci, většina zdravých lidí tím připraví své tělo na těžké zimní období. Slunce aktivuje v kůži syntézu vitaminu D, který pomáhá bojovat s depresí, chrání před nachlazením a udržuje kosti zdravé… Být teď v poslední světlé dny na slunci pomůže tělu připravit vnitřní hodiny na velmi krátké dny. Nicméně naše vnitřní hodiny jsou trochu jiné, což je důvod, proč někteří lidé mají větší problém přizpůsobit se zimě, i když se připravují v předstihu… Pro většinu lidí je klíčovou věcí trávit maximum času na slunci. Není to jen nejlevnější terapie, ale je dostupná všem,“ tvrdí profesor psychiatrie Baba Pendse působící na Lundské univerzitě.

Od 31. října do 2. února je nejtmavší část roku, během této čtvrtiny dopadá na severní polokouli jen zlomek slunečního záření, které tato část planety dostává v období od května do července. V keltském kalendáři nastává 1. listopadu nový rok.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat