Vegetariáni jsou nejzdravější a nejvíc fit, ale...!

Ačkoli většina vegetariánů tvrdí, že jsou šťastnější a spokojenější než v době, kdy ještě jedli maso, jedna z nových studií nenasvědčuje tomu, že vegetariány se častěji stávají ti lidé, kteří mají psychické potíže a deprese. Ne, že by vegetariánství vedlo k neštěstí, ale je mezi nimi více těch s psychickými poruchami a depresemi. Tedy vyplývá to z analýzy celkového zdravotního a psychického stavu u padesáti tisíc osob.

Doktor John Lang z Austrálie zhodnotil sledované osoby pomocí indexu celkové pohody (Alere Wellness Index), který se zabývá výživou, fyzickou zdatností, kouřením, konzumací alkoholu, psychologickou pohodou, tělesnou hmotností a zdravotním stavem. Z analýzy vyplývá, že ačkoli jsou vegetariáni mnohem zdravější a také mnohem zdatnější než všežravci holdující masu, z hlediska psychických poruch a depresí jsou na tom hůř. Je mezi nimi víc jedinců trpících depresemi, úzkostmi a dalšími potížemi než mezi osobami, které jedí bílé či červené maso případně obojí.

Podle Longa však strava nezpůsobuje mentální poruchy, ale spíš lidé trpící psychicky se častěji stanou vegetariány. „Takže ta strava není příčina, ale spíš symptom. Pokud vezmete v úvahu lidi, kteří jsou pevně oddáni vegetariánství, je to velmi významný závazek, k němuž se odhodlají lidé patřící do části spektra osob s obsesivně-kompulzivním chováním,“ tvrdí doktor Long.

Studie z předchozích let naopak tvrdí, že vegetariánství může naopak přispět k léčbě psychických neduhů a vést k lepší náladě. Zřejmě ano. Ale musí k tomu dojít u osob psychicky zdravých, které konzumují maso. Když totiž člověk vyřadí maso včetně ryb ze svého jídelníčku, většinou dojde k úpravě poměru příjmu nenasycených mastných kyselin omega-6 a omega-3. Obě jsou pro zdraví člověka nezbytné, ale když omega-6 v krvi převažuje a je jí hodně, lidé častěji trpí změnami nálad a depresemi. Omega-6 se v těle tvoří z kyseliny arachidonové, která je bohatě zastoupena v živočišných tucích. Pokud se člověk stane vegetariánem, většinou klesne příjem omega-6 mastných kyselin (kyseliny arachidonové) a vzroste příjem omega-3 mastných kyselin obsažených v rostlinných olejích (semena a ořechy).

Doktor Long z Austrálie prokázal, že vegetariáni jsou v nejlepší zdravotní kondici a jsou také fyzicky nejzdatnější, také kvůli tomu, že se vegetariáni více pohybují a sportují. Vegetariáni přijímají také větší spektrum živin a z nutričního hlediska je jejich strava bohatší a pestřejší. V indexu psychologické pohody jsou na tom však – v průměru – o něco hůře než všežravci.

„Jsem vegetariánem dvaadvacet let a veganem osmnáct posledních let z toho. Trpěl jsem hodně bolestmi zad, astmatem a alergiemi, ale už mě to netrápí. A cítím se mnohem zdravěji a šťastněji obecně od doby, co jsem vegetariánem… Mám také více energie, můžu běhat po pláži, což jsem jako mladší nemohl,“ uvedl v rozhovoru pro deník The Australian Mark Doneddu, prezident vegetariánské organizace Vegetarian Victoria.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat