Proč je dobrá vláknina?

Choroby srdce, mrtvici, diabetes, rakovinu a další choroby prý neznají ti, kdo konzumují denně velké množství vlákniny. Podle čínských vědců je totiž vláknina skutečným elixírem zdraví. Přestože západní medicína před nadměrnou konzumací vlákniny varuje kvůli ztrátě některých vitaminů a zažívacím potížím, čínští lékaři tvrdí, že Evropané konzumující nejvíce vlákniny jsou nejzdravější.

Osoby, které konzumují nejvíce vlákniny, umírají v nejmenší míře předčasně na jakékoli druhy chorob. Konzumace vlákniny snižuje riziko předčasného úmrtí a tím prodlužuje život,“ tvrdí autoři výzkumu z Šanghaje.

Optimálního příjmu vlákniny lze dosáhnout konzumací pěti porcí ovoce a zeleniny denně. Dále konzumací výrobků z celozrnných obilovin a celozrnných obilovin samotných. Také konzumací luštěnin, sušeného ovoce, ořechů a semen.

Profesor Jang Jang z Šanghajského onkologického institutu v Číně analyzoval data stravovacích návyků téměř milionu mužů a žen z Evropy a USA.

Z analýzy vyplývá, že pětina ze všech osob, která konzumuje nejvíce vlákniny, byla ohrožena předčasným úmrtím a vážnými chorobami o šestnáct procent méně než pětina těch, která konzumovala nejméně vlákniny.

Při nedostatečném příjmu vody s vlákninou může docházet k zácpě. Rozpustná vláknina bobtná a usnadňuje peristaltiku. Hrubá nerozpustná vláknina pomáhá také při pohybu a vyprazdňování střev.

Západní medicína nedoporučuje vyšší příjem vlákniny než je šedesát gramů za den. Pak může docházet k zažívacím potížím a snížení vstřebávání některých vitaminů a minerálů do těla.

Ideálním množstvím u Evropana je třicet až čtyřicet gramů vlákniny za den. To lze získat konzumací sta gramů otrub či sta gramů lněného semínka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat