Med je pomocník nejen v kuchyni. Poradí si i s lupy a spáleninou

Med je jako přírodní léčivo využíván už déle než dvě tisíciletí. A právem. Pomůže totiž při spoustě potíží. Dokonce i takových, u nichž byste to možná tak úplně nečekali.

Kdy je tedy dobré sáhnout po medu?

Když vás trápí alergie

Pokud každé jaro prosmrkáte a proslzíte kvůli pylu, zkuste své tělo „vytrénovat“ s pomocí medu. Někteří odborníci totiž věří, že med v případě alergií funguje trochu jako vakcína. Nejenže posiluje jako takový imunitu, ale protože sám obsahuje malé množství pylu, můžete svůj imunitní systém na tento alergen „navyknout“. Projevy alergie by se měly zmírnit.

Mimochodem, tohle samozřejmě nefunguje, pokud jste alergičtí na med jako takový!

Když padáte únavou

Med je takovým zcela přírodním a neškodným (opět platí – pokud na něj nemáte alergii) energetickým nápojem. Takže pokud vás trápí únava a potřebujete rychle „nakopnout“, sáhněte po lžíci medu. Obsahuje totiž fruktózu a glukózu, které v mžiku dodají potřebné množství energie.

Když vás trápí kašel

Jestliže se potýkáte s úporným kašlem, zklidníte jej již dvěma lžícemi medu. Některé studie ukazují, že je tahle zlatá pochoutka účinná tak jako některé léky tlumící kašel. A navíc je zcela přírodní.

Když nemůžete usnout

Med podporuje v mozku tvorbu serotoninu a následně melatoninu, tedy hormonu, díky němuž usínáme. Navíc dokáže navodit dobrou náladu a uvolnění, které rovněž pomáhají s navozením spánku.

Když se potýkáte s lupy

Med má blahodárné účinky i na naši pokožku, tu na hlavě nevyjímaje. Pokud vás trápí lupy, dopřejte si pravidelnou masku z medu. Nejenže se zbavíte lupů, ale podpoříte i růst vlasů!

Když se odřete či spálíte

A když už jsme u hojivých účinků medu na naši pokožku, nemůžeme nezmínit, že naši předkové med využívali i jako prostředek urychlení hojení nejrůznějších oděrek, odřenin, říznutí nebo spálenin. Med je totiž protizánětlivý, navíc látky v něm obsažené podporují regeneraci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat