Jahody nebo česnek jsou nejlepší doping pro váš mozek

Většinou víme, jaké potraviny prospívají našemu srdci nebo třeba žlučníku. Ale jestlipak víte, co za dobroty nejvíce prospívá našemu mozku a podporuje ho ve správné činnosti?

Nebojte, výživa pro mozek není žádná věda. Prospívá mu například…

...česnek

Nejenže je česnek bojovníkem s bakteriemi, viry, vysokým krevním tlakem a nejrůznější studie mu přisuzuji i významnou roli v prevenci některých druhů rakoviny, ale navíc prokazatelně podporuje schopnost učení nebo naši dlouhodobou paměť. Ovlivňuje hladinu serotoninu v mozku a tím i posiluje schopnost kritického myšlení a řešení problémů.

...borůvky, maliny, jahody, ostružiny

Antioxidanty, které toto ovoce obsahuje, pomáhají chránit mozkové buňky a podporují průtok krve mozkem. Tím působí v boji proti stárnutí tohoto orgánu a zlepšuje paměť. Konkrétně ostružiny byly v jedné studii spojeny se zlepšením rovnováhy a koordinace pohybů, borůvky pak podporovaly paměť.

...špenát

Obsahuje spoustu živin, ale mozku prospívají hlavně vitaminy B6 a B12, společně s foláty. Dokáží totiž podporovat správnou funkci mozku. Nedostatek vitaminů skupiny B je ostatně spojován s některými neurologickými potížemi nebo depresemi, málo folátů pak se sníženou schopností se soustředit a horší pamětí.

...ryby

Jsou skvělou zásobárnou omega-3 mastných kyselin. A ty pomáhají správnému fungování řady kognitivních funkcí. Několik studií ostatně potvrdilo, že lidé, kteří mají dostatek těchto kyselin ve stravě, mají lepší vizuální paměť, snáze se soustředí a lépe si pamatují.

...kurkuma

Tohle koření nepřestává vědce fascinovat. Zdá se totiž, že by mohlo být pomocníkem při boji s řadou nemocí, včetně například některých druhů rakoviny. Několik studií kurkumu rovněž spojilo s prevencí Alzheimerovy choroby a obecně se zlepšením některých mozkových funkcí.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat