Chyby běžkyň začátečnic, kterých je lepší se vyvarovat, než nazujete boty

Rozhodla jste se, že s jarem prospějete své postavě i fyzické kondici a začnete běhat. Ovšem nadšení z vás po pád dnech či týdnech postupně vyprchává. Možná je to kvůli některé z následujících chyb, které dělá většina začátečnic.

Běháte pořád stejnou trasu

Běhání venku má jednu výhodu – nemělo by vás díky neustále se měnícímu prostředí omrzet. Ovšem to vyžaduje jediné. Měnit trasy běhu! Uvidíte, že vás pak běhání bude více bavit. Navíc nepropadnete rutině a zvýšíte pravděpodobnost, že vás nově objevený koníček hned tak neomrzí.

Nedáváte si „zahřívací kolečko“

Pokud hned od prvního kroku napnete všechny síly ke sprintu, za chvíli budete funět jako bernardýn a lidé, které potkáte, budou uvažovat, zda nemáte astmatický záchvat. O bolestech nohou ani nemluvě. Proto byste měla nejprve dopřát svému tělu nějaké rozehřátí, chůzi, pomalejší běh, protáhnutí... Teprve potom se pusťte do běhu.

Opomíjíte protažení po běhu

A když už jsme zmínili přípravu před běháním, musíme upozornit i na nutnost „vydýchat se“ po běhu. Rozhodně byste se neměla hned svalit do křesla – pěkně se protáhněte, uklidněte dýchání i bušící srdce. Protažením svalů zmírníte jejich ztuhlost a bolestivost druhý den (což je jedním z důvodů, proč lidé s běháním přestávají... a zbytečně).

Nemáte tu správnou výbavu

Ne že by bylo běhání extra náročné na sportovní výbavu – vlastně potřebujete jen něco, v čem se vám bude běhat pohodlně. Ovšem jsou tři věci, do kterých byste měla investovat. Boty. Ponožky. Podprsenka. Opravdu, ušetříte si spoustu (i bolestivých) nepříjemností.

Nedáváte si žádné cíle

Jaká byla vaše prvotní inspirace k běhání? Zhubnout? Zlepšit fyzičku? A co dál? Zkuste si dávat i konkrétnější cíle. Tak například uběhnout každý den o pár metrů víc, zlepšit si čas na dané trase, připravit se na půlmaraton, nezadýchat se do kopce... Motivace je velmi důležitá, tak na ni nezapomínejte!

Jste na sebe moc tvrdá

Být sám sobě trenérem v sobě skrývá dvě nebezpečí – buď na sebe nemáte moc nároků (viz předchozí bod), nebo jste na sebe až moc přísná. Máte pocit, že byste hned po týdnu měla být schopna uběhnout bez zastavení 12 kilometrů, a to za půl hodiny. Což je samozřejmě hloupost. Zlepšovat byste se měla postupně, nečekejte, že z vás hned bude běžec první kategorie.

Neběháte pravidelně

Ačkoli zpočátku jste přesvědčená, že budete běhat každý den, postupem času zjistíte, že ne vždy je to možné. Ovšem úplně rezignovat na nějakou pravidelnost by byla chyba. Snažte se běhat alespoň 3krát týdně, zařaďte běhání do svého denního rozvrhu. A nevymýšlejte si důvody, proč zrovna dneska nemůžete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat