Bolest hlavy vs. migréna. Jak ji poznat a jak proti ní bojovat?

Bolest hlavy. Není na světě člověka, který by ji nezažil. Jenže není bolest jako bolest. Jak poznat, že se jedná ještě o běžné bolení hlavy? A kdy už jde o migrénu? Jak si vlastně pomoci? Víme to!

Ve většině případů, kdy člověka bolí hlava, se jedná o krátkodobé bolesti, které po užití volně dostupných léků odeznějí. Nejobvyklejším typem bolesti hlavy je bolest tenzní, která je vnímána jako svíravý pocit a napětí po stranách hlavy, v oblasti čela, obličeje a krku. Často ji uspíší psychické napětí, tělesná únava, únava očí a špatné držení těla.

Pilulky, bylinky, odpočinek

Tenzní bolest hlavy může také vyvolat nedostatek spánku, hlad, hněv, pocity úzkosti, kouř z cigaret a požití určitých druhů jídla. Pomoci by vám měly běžně dostupné láky na bázi ibuprofenu, kyseliny acetylsalicylové nebo paracetamolu, které koupíte v lékárně. Můžete si dát i studený obklad, který přiložíte do zátylku nebo na čelo a který vám zklidní oběh a ochladí bolavou partii hlavy. I obyčejný odpočinek dokáže ulevit od bolesti. Lehněte si do tiché místnosti, zhasněte, uvolněte se a na čelo nebo na zátylek přiložte chladný obklad.

Pokud bolest nemá vážnější příčiny, měla by brzy ustoupit. Můžete přiložit chladný obklad i na oči, což vám uvolní napětí. V lékárnách se prodávají i speciální chladivé masky na oči. Na počínající bolest hlavy můžete zkusit vyzrát také bylinkovými čaji. V mnoha případech pomáhají a nezatěžují játra tak jako prášky. Doporučují se třeba čaje z meduňky, třezalky, sporýše nebo hluchavky.

Jak poznám migrénu?

Jedná se o trvalou a urputnou bolest, která se objevuje náhle a nemizí i několik dní. Silnou bolestí hlavy nebo migrénou trpí třikrát více žen než mužů. Důvodem je, že ženský mozek je na změny počasí, stres a hormonální výkyvy mnohem citlivější. Hlava je citlivá na nedostatek tekutin i jídla. Proto by člověk měl pít denně nejméně dva litry a měl by se vyhýbat hladovění a drastickým dietám.

Typický projev migrenózní bolesti je silnou a pulzující bolest nejprve jen na jedné straně hlavy, ale později se rozšiřuje i na stranu druhou. Může trvat několik hodin, ale také i dní. Migrénu často doprovází nevolnost, zvracení, citlivost na světlo, zvuky nebo pachy. Migrénu může uspíšit zvýšená tělesná námaha, nevhodné intenzivní světlo (třeba blikající zářivky) nebo hluk. Někteří lidé mají migrény při změnách klimatu, tlaku a teploty nebo po požití určitých druhů potravin a nápojů.

Pozor na auru

Některé závažné projevy migrén mohou být doprovázeny tzv. aurou. Podle odborníků se projevuje jako prudké záblesky před očima nebo jako krátkodobá ztráta zraku, po níž nastává silný a vysilující záchvat bolesti hlavy. Tyto zdravotní problémy se týkají asi deseti procent pacientů trpících migrénou.

Svoji roli pro vznik migrény hrají podle lékařů jak genetické dispozice, tak životospráva. Pokud denně trávíte hodiny shrbení nad počítačem, zažíváte neustálý stres a neklid v práci nebo doma, neumíte relaxovat a odpočívat, nedodržujete životosprávu a pitný režim, jste adepti na migrénu. S bolestí často souvisí také dlouhé sezení u počítače, nošení brýlí či kontaktních čoček, změna počasí, stres nebo také problémy s páteří. V takovém případě vyhledejte pomoc rehabilitační sestry nebo maséra.

Co pomůže?

Pokud nepomůžou klasické léky obsahující ibuprofen nebo paracetamol, doporučují odborníci tzv. neopioidní analgetika, která účinně tlumí bolest. Důležité je, aby měl lék rychlý nástup, a pomohl tak rychle odbourat bolest a zabránil dalšímu rozvoji.

Pokud vás migrény trápí často a mají závažný průběh, rozhodně vyhledejte lékařskou pomoc. Lékař vám pomůže vaše stavy zvládat a řešit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat