Pomoc, vykradli nás! Co mám dělat?

05.01.2017 | Bydlení a design

Zloději stihnou za rok desítky tisíc vloupání a napáchají škody dosahující až 1,5 miliardy Kč. Ohrožen je každý, kdo nemá svůj byt náležitě zabezpečený. Víte, co udělat hned poté, co zjistíte, že vás vykradli?

Přinášíme přehled pěti kroků, které se vyplatí udělat jako první.

Krok č. 1: Zavolejte policii

„Opravdu první, co se vyplatí udělat, když zjistíte, že vás vykradli, je bez dalšího odkladu kontaktovat policii. Do jejího příjezdu s ničím nehýbejte, nic neuklízejte a neupravujte,“ radí Ivan Pavlíček expert na zabezpečení ze společnosti Next. Mohli byste totiž napáchat více škody než užitku.

Krok č. 2: Zablokujte doklady

Pokud mezi ukradenými věcmi jsou doklady a platební karty, je nutné je ihned zablokovat. „Blokaci karty je třeba provést okamžitě, protože jinak riskujete ztrátu peněz z účtu. Elegantním řešením je pojištění karty, které kryje její zneužití,“ radí Hana Drápalová ze Sberbank.

Nepodceňujte ani „zablokování“ dokladů. Zcizení ihned nahlaste na policii či obecním úřadě. Zloději si na ně neváhají třeba rychle sjednat půjčku nebo je použijí k páchání další trestné činnosti, zakládání falešných firem, provádění finančních transakcí a dalším ilegálním aktivitám.

„Vedle důkladného zabezpečení bytu či domu doporučujeme nejcennější věci uchovávat v domácím trezoru, který stále dává další šanci, že se do něj zloději nedostanou,“ doporučuje Ivan Pavlíček.

Krok č. 3: Vše vyfoťte

Po odchodu policie je dobré udělat vlastní soupis škod. I když policie pořídí své snímky z místa činu, také vy si vše vyfoťte. A to včetně detailů místa vniknutí. Zdokumentujte si rovněž vzniklá poškození.

Sepište seznam ztracených věcí a nezapomeňte zaznamenat i věci které byly při vloupání poškozeny. Bude se vám hodit pro policii i pro pojišťovnu.

Připravte se, že u zcizených věcí budete muset doložit, že jste byli skutečně jejich vlastníky. Ideálně mějte k dispozici doklady o zakoupení, případně záruční listy. Vlastnictví lze dokázat také fotografiemi, svědectvím sousedů, případně podepsat čestným prohlášením.

Krok č. 4: Obraťte se na pojišťovnu

I nahlášení škody pojišťovně je třeba udělat co nejdříve. Budete zde muset doložit protokol od policie a také se bude hodit váš seznam zničených a poškozených věcí včetně fotodokumentace.

Počítejte, že pojišťovna ukončí své šetření zhruba během tří měsíců od nahlášení pojistné události a do patnácti dnů od likvidace pojistné události byste měli obdržet od pojišťovny finanční plnění. Všechny doklady o zaplacení oprav si uschovejte pro případ potřeby.

Krok č. 5: Zaměřte se na sebe

Nevítaná návštěva zloděje může představovat ovšem i ztrátu ve zcela jiném smyslu. Podle odborníků patří mezi nejhorší následky, se kterými se mohou oběti krádeže potýkat, zejména negativní dopady na psychiku poškozených.

„Pocity ztráty bezpečí a soukromí mohou u psychicky méně odolných jedinců vést ke zvýšenému stresu, úzkostem a v některých případech až k vytvoření posttraumatické stresové poruchy, která jim následně značně komplikuje život,“ říká psychiatrička MUDr. Dana Dufková. Proto v případe přetrvávajících úzkostí neváhejte vyhledat odborníka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat