Odjezd na dovolenou. Nelákejte do svého domu zloděje

Doba dovolených je skvělým časem nejen pro nás, ale bohužel také pro zloděje. Opuštěné byty a domy jsou pro ně přímo lákadlem. A my jim nezřídka svým chováním situaci ještě usnadňujeme. Na co si dát před odjezdem pozor?

Všude tma

Když je dům nebo byt obývaný, po večerech se v něm svítí. Stačí pár dní tmy, aby bylo všem jasné, že obyvatelé té které nemovitosti nejsou zrovna nikde poblíž. Některé zabezpečovací systémy nabízejí možnost pravidelného svícení i v době, kdy nejsou majitelé doma. Pokud máte dům, vyplatí se u něho instalovat osvětlení s detektorem pohybu. Nejenže případný zloděj nebude chtít „pracovat“ v záři reflektorů, ale navíc si rozsvíceného světla mohou všimnout sousedé, kteří v něm nevítané návštěvníky uvidí.

Necháme to větrat

Možná je vám proti srsti svůj byt či dům hermeticky uzavřít na dva týdny, co budete pryč, ale určitě odolejte nutkání nechat nějaké okno otevřené alespoň „na větračku“. Však budete mít dost příležitostí větrat po svém návratu! Pootevřené okno je takovou pozvánkou pro zloděje, kteří díky němu mají značně usnadněný vstup do vašeho bytu.

Zítra vyrážíme!

Je sice hezké, že se chcete pochlubit svým přátelům, že budete trávit příští dva týdny u moře, ale raději jim to sdělujte tváří v tvář, nikoli přes Facebook. I když si myslíte, že máte účet neprůstřelně zabezpečený, nemusí tomu tak být vždycky. Statusy typu „Tak zítra míříme do Karibiku a dva týdny nás tu neuvidíte“ se vám mohou nepěkně vymstít. Jako byste jimi říkali: „Dva týdny teď bude náš byt/dům opuštěný, takže vás při vloupání nikdo nevyruší!“

Přetékající schránka

Díky tempu s nímž nám každý den přibývají do schránky nejen dopisy, ale především nejrůznější reklamní letáky, je během několika dní schránka tak přeplněná, že už se do ní prakticky nic nevejde a její obsah přetéká do okolí. A i to je známka toho, že jsou obyvatelé dané domácnosti pryč. Co s tím? Můžete požádat někoho ze sousedství, komu důvěřujete, aby vám poštu vybíral, případně po dobu dovolené na schránku umístěte informaci, že o letáky nestojíte. Těch pár dopisů, co vám přijde, vám schránku nepřeplní.

Klíč je pod rohožkou

Necháváte si rezervní klíč někde venku, pro případ, že si například zabouchnete? Bezpečnostním expertům se z takové praxe nejspíš ježí všechny chlupy na těle. O to horší je, když tento klíč neodstraníte před svým odjezdem na dovolenou. Nezáleží na tom, jak moc jste přesvědčení, že je vaše skrýš neodhalitelná – zloději jsou v této oblasti dost zběhlí a existuje velká pravděpodobnost, že klíč objeví. A pak bez potíží vstoupí.

Ani paprsek světla

Také před odjezdem na dovolenou vždycky zatáhnete všechny žaluzie a závěsy, aby nebylo do bytu vidět a zbytečně se nevyhříval, když svítí slunce? Ačkoli znějí tyto argumenty logicky, úplné zatemnění bytu se nedoporučuje. Pokud budou zloději několik dní chodit okolo domu se zataženými závěsy a spol., bude jim jasné, že ho nikdo neobývá.

Cennosti na odiv

Máte sbírku starožitných předmětů, několik originálních obrazů, šperky, nové notebooky a podobné drahé vybavení? Pak se vyplatí je před odjezdem pěkně schovat. Však je budete moci zase vystavit po svém návratu! Jinak se totiž může stát, že už se nebudete mít čím chlubit. Pokud zloději zahlédnou drahé předměty, jejich zájem o váš příbytek se rozhodně zvýší…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat