10 rad, jak zabezpečit byt před odjezdem na dovolenou

Odpočinek a nové zážitky to vše většinou lidé očekávají od dovolené. Jsou ale lidé, kteří dobu dovolených využívají k úplně jiné aktivitě. Zloději. Abyste si mohli v klidu užívat a nečekalo vás po návratu nemilé překvapení, je potřeba zabezpečit byt.

Podle statistik dochází nejčastěji k vloupáním ve všedních dnech mezi 9. a 14. hodinou a o víkendech. Zloději ve velké míře využívají vaší nepozornosti, takže zapomenuté otevřené okno je pro ně skvělým pomocníkem.

Přinášíme vám deset rad, jaksi zabezpečit dům či byt, aby se návrat z dovolené nestal noční můrou.

Desatero před odjezdem na dovolenou

1. Zbytečně neupozorňujte na fakt, že nebudete doma
Nezáleží na délce dovolené, na niž se chystáte odjet. Nikomu okolo raději neříkejte, že odjíždíte. I nevinná konverzace s prodavačkou v obchodě či pošťačkou se může dostat k nepovolaným uším. Stejně tak není dobré nahrávat vtipné vzkazy na záznamník: "Heč, já tady teď 14 dní nejsem, jel jsem na Kanáry." Pozor i na veřejné diskuse na internetu.

2. Požádejte někoho, aby vám dohlédl na domácnost a vybíral schránku
Ať už jsou to přátelé či sousedi, je dobré, aby někdo občas v bytě vyvětral, roztáhl a zase zatáhl žaluzie a zkontroloval, že je vše v pořádku. Důležité je pravidelně vybírat poštovní schránku. I za pár dní vaší nepřítomnosti bude přetékat poštou a letáky, což může někoho zlákat. Pokud nikoho takového nemáte a jedete na delší dobu, lze si poštu přesměrovat na jinou adresu. Takovou asistenční službu nabízejí i některé pojišťovny.

3. Řádně zamkněte a ujistěte se, že jsou všechna okna zavřená a zabezpečená
I otevřená ventilačka je vstupní branou pro nenechavce. Zvláště při odjezdu na víkend často ve spěchu zapomenete zavřít všechna okna. Pokud odjíždíte na delší dobu, ujistěte se nahlas, že jste všechna okna zavřeli a zamkli.

4. Zkontrolujte elektřinu, vodu, plyn
Přesvědčte se, že je dobře vypnut přívod plynu, zda někde nekape kohoutek s vodou či neprotéká WC a jestli jste nenechali zapnutou například televizi. Veškeré elektrospotřebiče vypněte, nenechávejte jev režimu stand by.

5. Nenechávejte věci volně na balkoně
I když nebydlíte v přízemí, nenechávejte nic na balkoně. Šikovní zloději zvládnou odnést kola třeba i ze čtvrtého patra.

6. Cenné předměty uschovejte
Zvláště pokud bydlíte v rodinném domě či nižších patrech, není dobré ukazovat luxusní vybavení bytu a drahou elektroniku. Zloději si své oběti vytipovávají dlouhodobě a pohled do rozsvíceného okna je může zbytečně přilákat. Stejně tak před odjezdem uschovejte šperky či větší hotovost.

7. Udržujte prostor před domem
Pokud odjíždíte na delší dobu, požádejte někoho, aby vám občas posekal trávník a zkontroloval zahradu před domem, aby nebylo hned na první pohled patrné, že v domě dlouho nikdo nebyl.

8. Používejte kvalitní zabezpečení
Kvalitní zámek, bezpečnostní dveře či okenní fólie dokážou zloděje dopředu odradit. Nejen, že by na jejich překonání potřebovali vybavení a čas, ale především by způsobili hluk.

9. Elektronický časovač
Občasně rozsvícené světla či zapnutí rádia vyvolává dojem, že jste doma.

10. Připravte si soupis cenností
Někdy se stane, že i přes všechna opatření se prostě stanete obětí zlodějů. Pro tyto případy je dobré mít pořízenou fotodokumentaci a soupis cenností. Urychlí a zjednoduší to vaši komunikaci s pojišťovnou.

I přes všechna opatření si nikdy nemůžete být jisti, proto nezapomeňte na pojištění domácnosti. To vás samozřejmě před zloději neochrání, ale nahradí případné škody.

Ne nadarmo se říká, že nejlepší bezpečnostní zařízení je dobrý soused. Pokud tedy máte se sousedy dobré vztahy a znáte se, řekněte jim o vašem odjezdu a na jak dlouho opouštíte byt.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat